Han fixar Sofos största utomhusgalleri

Fotoprofilen Christer ”Fjellis” Fjellman har återupptagit traditionen med Planket i Sofo.
Fotoprofilen Christer ”Fjellis” Fjellman har återupptagit traditionen med Planket i Sofo.
Planket har runt 120 utställare och lockade i fjol 3000 besökare, enligt arrangören.
Planket har runt 120 utställare och lockade i fjol 3000 besökare, enligt arrangören.
Allt från debuterade femtonåringar som fått sin första kamera till internationella storstjärnor.
Christer ”Fjellis” Fjellman har återupptagit traditionen med Planket i Sofo.
– Här har alla chans att ställa ut, säger han.

I fjol satt Christer ”Fjellis” Fjellman på sin kammare på Södermalm och tänkte om det skulle bli något Planket i år. Alltså den stora utomhus-utställningen med fotografier på det faluröda planket vid Lilla Mejtens gränd, precis intill Vitabergsparken.

När han upptäckte att ingen verkade vara intresserad av att arrangera utställningen, som sker på ideell basis, la han snabbt ut ett upprop på Facebook om att intresserade utställare kunde höra av sig till honom. Gehöret var stort. Snart hade han fått ihop över 120 fotografer som ville visa sina verk.

En meter per fotograf

I år är han utställningsgeneral för andra året, men har fem medarbetare som också hjälper till. De runt 120 fotograferna som ställer ut på Planket får en meter var att förfoga över. Hälften av bildutställarna väljs ut genom lottning. Den andra hälften väljs ut av en jury.

– För att säkerställa att det blir en viss klass. Men vi vill att det ska vara demokratiskt. Alla har chans att vara med, allt från amatörer till internationella professionella fotografer, säger Christer ”Fjellis” Fjellman.

Platserna på Planket lottas sedan ut, så en förstagångsutställare kan hamna bredvid en internationell etablerad stjärna.

– Här kan alla hamna på bästa plats.

Flera kända namn

Planket har genom åren lockat kända namn som Lennart Nilsson och Elisabet Ohlson Wallin. I år kommer bland annat modefotografen Carl Bengtsson att ställa ut. Och andra kända namn kan också dyka upp på den tio meter långa specialutställningen, som i år firar och uppmärksammar att Planket fyller 35 år.

Dock har det inte varit utställningar på Planket varje år, i slutet av 1990-talet fram till mitten av 2000-talet var det bland annat ett längre uppehåll.

– Den största fienden är vädret. Förra året hade vi strålande sol med tretusen besökare. Ett annat år regnade allting bort. Så vi hoppas på fint väder, säger Christer ”Fjellis” Fjellman.

Bilderna på Planket visas lördagen den 26 augusti, kl. 12-19. Sedan är det efterfest på Fotografiska.

Fakta

Första gången 1982

Planket vid Vitan hade utställning första gången 1982, då fotografen Neil Goldstein inspirerades av utomhusutställningar i New York.

Runt 120 utställare visar sina verk på 120 meter plank. Dessutom är det i år en specialutställning som visar Plankets 35-åriga historia.

Planket arrangeras ideellt, i år har sex personer hjälpt till med utställningen.

Fotografierna visas lördagen 26 augusti från kl. 12 till kl. 19.