ANNONS

Dags att söka skola till din sexåring

rita en hage skolgård
11 000 sexåringar börjar förskoleklass i höst.
Har du en blivande sexåring hemma? Nu är det dags att söka skola inför hösten.
Nytt i höst är att skolplikt gäller även för sexåringar.
ANNONS

I höst börjar 11 000 sexåringar förskoleklass i Stockholms stad. Nu är det dags för deras vårdnadshavare att välja vilken skola de ska gå i. Ansökningstiden är den 15 januari till den 15 februari  – och alla uppmanas att utnyttja sin rätt att ansöka till tre skolor som är anslutna till stadens skolsöktjänst.

– Det är viktigt att vårdnadshavaren anger tre önskade skolor för att barnet i största möjliga utsträckning ska erbjudas plats i en skola som man önskar, säger Christer Blomkvist vid utbildningsförvaltningen, i ett pressmeddelande.

Om det inte finns plats för barnet i någon av skolorna som vårdnadshavarna ansökt till erbjuds barnet en plats i en skola nära hemmet.

En nyhet är att förskoleklassen blir obligatoriskt från höstterminen 2018. Det beror på att riksdagen beslutat att skolplikt ska gälla från och med att barnen har fyllt sex år, och att alla ska gå i skolan i minst tio år.

– I praktiken innebär det här för oss som kommun inte särskilt mycket eftersom 98 procent av sexåringarna varje år börjar i förskoleklass, trots att det inte varit obligatoriskt, säger Christer Blomkvist.

För familjer blir det däremot en förändring. Skolplikt innebär att eleverna har närvaroplikt, något som tidigare gällde först från årskurs ett. Därför måste vårdnadshavare ansöka om ledighet om barnen ska vara borta från förskoleklassen, för en resa till exempel.

Även äldre elever som går sista årskursen i sin nuvarande skola ska ansöka om plats i ny skola.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.