Sökes: Lärare till höstens skolstart

Flera skolor i Vallentuna söker lärare inför veckans skolstart - med tillträde snarast.

I förra veckan fanns ett tiotal tjänster att söka via Arbetsförmedlingen.

En idrottslärare till Lovisedalsskolan, en fransklärare till Hammarbacksskolan och en lågstadielärare till Karbyskolan.

Lärarbristen tycks ha nått Vallentuna. I förra veckan fanns över 1 000 lediga jobb runt om på landets grundskolor.

Ett tiotal av dem gällde lärarjobb i Vallentuna och ytterligare en handfull tjänster fanns att söka inom kommunens förskolor.

Karbyskolan är den skola som söker flest lärare. Inför höstterminen sa fem lärare upp sig på skolan och just nu har skolan tre utannonserade tjänster.

Ett av jobben är som lärare i årskurs tre, en av de årskurser där två klasser slogs ihop till en inför höstterminen. Fram tills att den nya läraren är på plats ska andra lärare på skolan undervisa i trean.

– Vi gör en omfördelning och klassen kommer att ha en behörig lärare fram tills att tjänsten är tillsatt, säger Mikael Odin, rektor på Karbyskolan.

Ytterligare en skola som sökt flera lärare inför skolstarten är Lovisedalsskolan.

Förra veckan fanns två lärarjobb lediga på skolan, men skolan lyckades rekrytera en lärare i slutet av veckan.

– Vi brukar inte ha svårt att rekrytera lärare, men självklart ställer det till problem när man söker lärare precis innan skolstart, säger Marie Görling, administrativ chef på skolan.

Att flera skolor saknar lärare precis innan skolstart beror till stor del på att många lärare får nytt jobb efter sommaren, när de som har hand om rekryteringen är tillbaka från semestern.

Att en del lärare slutar direkt när de får nytt jobb beror på att skolorna gärna tillsätter en ny lärare så tidigt som möjligt inpå höstterminen.

– Normalt är uppsägningstiden tre månader, men skolorna vill gärna ha in rätt lärare i klassen så snart som möjligt om det går, säger Marie Görling.

Även Vallentuna gymnasium och Kårsta skola söker lärare.

Självklart ställer det till problem när man söker lärare precis innan skolstart.Marie Görling, Lovisedalsskolan