Sökes: Lärare till skolstarten

Det saknas lärare på flera skolor i Upplands-Bro.
Det saknas lärare på flera skolor i Upplands-Bro.
Snart börjar eleverna skolan i Upplands-Bro. Men det saknas behöriga lärare på många grundskolor, särskilt i de lägre årskurserna.

– Det är inte den bästa av världar, säger Göran Håkansson, verksamhetschef för kommunens grundskolor.

”Entusiastisk grundskollärare sökes”. Det finns flera platsannonser ute nu, för de som vill söka jobb som lärare i Upplands-Bro. Inför skolstarten finns upp till tio lediga tjänster inom de kommunala grundskolorna, främst i de lägre årskurserna.

Det säger Göran Håkansson, verksamhetschef för grundskolorna. Enligt honom kommer alla platser att fyllas – däremot kan det i vissa fall bli med obehöriga eller olegitimerade lärare.

– De senaste tre, fyra åren har det skett en förändring, som gör att vi måste rekrytera personal under sommaren då många ordinarie lärare byter jobb. Men det är inte bara i Upplands-Bro som det är brist på lärare, så är det i så gott som samtliga 290 kommuner, säger Göran Håkansson.

Enligt honom finns det, i dag den 11 augusti, vakanta tjänster på 75 procent av grundskolorna.

Hur påverkar lärarbristen eleverna?

– Det är inte den bästa av världar. Men vi har rutiner och ser till att obehöriga lärare inte blir utelämnade. De får stöd av kollegor, säger Göran Håkansson.

På den fristående Källskolan finns en vakant tjänst, det gäller en idrottslärare. Skolan har behöriga lärare inom alla kärnämnen till skolstarten, enligt Claes Bystedt, biträdande rektor.

– Vi har en temporär lösning när det gäller idrottslärartjänsten. Det är svårt att få hundra procent täckning med legitimerade lärare i alla ämnen, som hemkunskapen till exempel, säger han.