ANNONS

Sökes: Ny bonde till Uddby gård

Är du social, gillar barn, kor, hästar, får, getter och höns? Kan du dessutom driva kafé, gårdsbutik och ett mindre museum?

Då kan du vara rätt person som ny bonde på Uddby gård.
ANNONS

Tyresö kommun ska nu försöka hitta en efterträdare till Martin Magnusson och hans syster Viktoria, vars släkt i nära 90 år skött visningslantbruket i Alby natur­reservat.

– Vi tror att det blir en familj som på ett eller annat sätt levt det här livet tidigare, ­säger Dick Bengtson (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Det gäller ju att man inte blir störd av besökare som klampar in en lördag. Och att man förstår att man inte kan dra i väg till Thailand några veckor på vintern. Det är ett väldigt speciellt sätt att leva och man måste vara öppen och älska människor lika mycket som djur.

Några större förändringar gentemot i dag har kommunen inte tänkt sig.

Lantbruket ska precis som tidigare drivas med syftet att bevara det öppna landskapet och ge besökare inblick i lantbruket. En skillnad är dock att kommunen nu tydligt visar att man vill ha en person som tar egna initiativ för att utveckla Albyområdet i stort.

– Kanske vill den hålla bastun öppen, hyra ut kanoter eller öppna glasskiosk på sommaren. Vi kommer att uppmuntra den typen av aktiviteter, säger Dick Bengtson.

Det som bland annat fick Martin Magnusson att lämna livet som bonde i Alby var kommunens kraftiga arrendehöjning.

När nu sökandet av en ny bonde startat är arrendet till och med något högre – 11 250 kronor per månad.

– Vi har aldrig velat försämra de ekonomiska villkoren för familjen Magnusson, utan bara velat ha tydliga ansvarsförhållanden mellan oss och arrendatorn. Med det här upplägget ska den nya bonden kunna försörja sig och ytterligare en person. Men då måste den också ta lite egna initiativ, säger Dick Bengtson.

ANNONS

Nu söker kommunen en efterträdare till familjen Magnusson på Uddby gård.

Fakta

Så kan bonden tjäna pengar

Tyresö kommun betalar cirka 18 000 kronor per månad för att visa upp lantbruk och djur för skolbarn och förskolebarn från Tyresö. Arrendatorn prissätter själv visningar för grupper från andra kommuner.

Tyresö kommun betalar lika mycket per månad för skötsel och för att hålla landskapet öppet.

Gården kan söka EU-bidrag.

Uthyrning av stallplatser kan ge intäkter, liksom gårdsförsäljning av lokalt producerad mat, bland annat kött och försäljning i kafeterian.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.