(S)ökes: Ny ledare efter Leif Berglund

På torsdag väljer Socialdemokraterna i Väsby vem som ska efterträda Leif Berglund och utmana Per-Erik Kanström (M) om ordförandeposten i kommunstyrelsen.

– Jag har fyllt 60 år och skulle vilja göra något mer innan jag går i pension på riktigt, motiverar Leif Berglund sitt beslut att lämna Väsbypolitiken efter över 20 aktiva år.

Under den tiden har han bland annat varit ordförande för kultur- och fritidsnämnden och utbildningsnämnden. Sedan 2006 har han lett oppositionen som oppositionsråd.

Förutom åldernnämner Leif Berglund ytterligare två viktiga personliga skäl till varför han väljer att inte kandidera till att bli kommunstyrelsens ordförande i september. Det ena är att han nyligen blev morfar för första gången och det andra är att hans pappa gick bort under våren.

– Han har haft stor betydelse för mig och jag saknar honom väldigt mycket. Han har hela tiden stöttat mig, säger Leif Berglund som menar att beslutet ändå inte kommer att påverka hans roll under val­rörelsen särskilt mycket.

– Kanske kommer jag att få en lite friare roll vilket kan vara bra med tanke på folkomröstningen om Väsby sjöstad, säger Leif Berglund som kommer att kampanja för nej-sidan.

Socialdemokraterna i Väsby har den senaste tiden haft ett internt arbete med att ta fram vilka som ska representera partiet som gruppledare och nämndordföranden efter valet. Till det arbetet har nu uppgiften att ta fram en ersättare för Leif Berglund lagts.

– Vi har jobbat efter att ta fram ett lag, där de som jobbar nära varandra ska komplettera varandras kompetens och profiler, säger Azadeh Rojhan Gustafsson, ordförande för Socialdemokraterna i Väsby.

Tanken är att en efterträdare ska utses redan vid partiets medlemsmöte som hålls nu på torsdag. Valberedningen ska tidigare under veckan presentera sitt förslag som medlemmarna ska ta ställning till.

– Det viktigaste är att det är en person som kan representera vår politik på ett bra sätt och som vågar leda. Gärna en person som Väsbyborna kan känna igen sig i. Det är viktigt att politiken kan vara en del av vardagen, säger Azadeh Rojhan Gustafsson.

Leif Berglund (S) lämnar politiken.foto: Carlos Montecinos