Många sökte stöd i kyrkorna efter terrorn

bagarmossens kyrka
Många har sökt stöd och samvaro i kyrkorna i helgen.
Människor strömmande till kyrkorna i Hammarby-Skarpnäck efter terrordådet i fredags. Idag klockan 12 hålls en tyst minut för att hedra offren för attacken. Därefter ringer Markuskyrkans klockor.

Många människor i Hammarby-Skarpnäck har sökt sig till kyrkorna i Bagarmossen, Björkhagen och Skarpnäck efter terrordådet. Sedan fredagskvällen och resten av helgen har de växelvis hållit öppet så att man gemensamt har kunnat fika, samtala, tända ljus och följa nyhetsrapporteringen på storbilds-tv.

Vid sådana här händelser finns det en längan att dela tillvaron med varandra och att få följa rapporteringen tillsammans istället för att vara ensam, men även ett behov att få gå in kyrkorummet och vara själv, säger Maria Berg, kyrkoherde i Skarpnäcks församling, som var på plats i Bagarmossens kyrka i lördags.

Under hela dagen strömmade människor in. Flera av dem var barn som kom dit i sällskap med sina föräldrar för att tända ljus.

– Alla som kom var jätteglada över att kyrkan var öppen, den blev lite som ett vardagsrum där man kunde vara tillsammans, säger Maria Berg.

Flest besökare kom till kyrkan på Markusplatsen i Skarpnäcks Allé som hade verksamhet för unga och öppnade tidigare än vanligt. 

Mycket av frågorna handlade om hur sådant här kan hända. Och hur en 11-åring kan få dö. Många av dem som kom är i 16, 17 och 18-års åldern och hade många tankar kring att ett av offren var så pass ungt. Man har småsyskon i samma ålder och då blir det svårt, säger Annelie Ekström, präst i Skarpnäcks församling.

Vad säger du till dem?

– Jag tänker att det handlar mycket om att lyssna på deras oro och att ta den på allvar. Och att bekräfta oron och att det är många av oss som känner det här.

Idag klockan 12 hålls en nationell tyst minut för att hedra offren för attacken. Kyrkorna i Skarpnäcks församling har inget extra öppet i samband med det, men den som vill är välkommen att delta i deras ordinarie verksamheter. Efter den tysta minuten kommer man att ringa i Markuskyrkans klockor i två minuter.