Stabilt söktryck på Rönninge gymnasium

rönninge gymnasium, salem
Samhällsprogrammet inriktning beteendevetenskap hade högst antagningspoäng på gymnasiet.
På torsdag ska första gymnasieurvalet vara klart. Rönninge gymnasium i Salem märker tydligt att det är gymnasievalstider.
– Vi är nöjda med det antal besökare som vi har haft när det varit öppet hus, säger Susanne Ericsson, studie- och yrkesvägledare på Rönninge gymnasium.

Drygt 109 000 står inför ett stundande gymnasieval i Sverige. Några av de här niorna kommer att välja Rönninge gymnasium i Salem. En gymnasieskola med 574 elever fördelade på åtta program.

– Våra elever kommer främst från Södertälje, Gnesta och Nykvarn. Men vi har även elever från Salem, säger Susanne Ericsson, studie och yrkesvägledare på Rönninge gymnasium.

Två öppet hus

På gymnasiet har man märkt av att det snart är dags för gymnasievalet. Det har varit två öppet hus-dagar. Programmen har presenterats, en del elever från olika UF-företag som finns på skolan har varit på plats och informerat om Rönninge gymnasium.

– De har varit ganska välbesökta. Det är alltid mer folk på plats första dagen i december. Men det var några hundra nu i januari och det är vi nöjda med, säger Susanne Ericsson.

Många av niondeklassarna i Salem väljer ett gymnasium utanför kommunen. Förra året rapporterade Mitt i att drygt 90 procent av niorna lämnar Salem för att studera på annan ort.

De flesta börjar studera i Stockholm, därefter är Huddinge och Botkyrka populära.

– Vi har haft ett ganska bra söktryck hittills i år och ligger ganska stabilt jämfört med förra året. Men det ändrar sig från dag till dag just nu. Många söker sig utanför Salem i första urvalet. Men sedan när det blir skarpt läge väljer en del av Salems niondeklassare att söka till oss istället. De tycker att det blir lång restid, säger Susanne Ericsson.