ANNONS

Solaiman Merzai hoppas få stanna i familjehem

Solaiman Merzai och Lina Johansson.
Solaiman Merzai och Lina Johansson.
Initiativet med familjehem i Väsby har intresserat många. Föreningen hoppas kunna få ta del av de statliga bidragen för att ersätta de familjer som öppnar sina hem för de ensamkommande. Men än så länge är intresset från kommunen svalt.
– De ville inte lyssna på oss, säger Solaiman Merzai, ensamkommande, som kom till socialnämndens sammanträde.
ANNONS

Mitt i Upplands Väsby har tidigare skrivit om Lina Johansson och Lotta Lilja Pittucos initiativ med familjehem i Väsby. Staten ger årligen kommunerna miljoner i bidrag för att hjälpa de ensamkommande som får lämna sina HVB-hem till nya boenden. Förhoppningen hos Lina Johansson är nu att föreningen, som letar familjehem åt de ensamkommande, ska få ta del av pengarna för att ersätta de familjer som öppnar sina hem.

Lina Johansson och Solaiman Merzai, en ensamkommande ung man som fått veta att han ska flyttas till ett boende i norra Sverige, besökte socialnämndens sammanträde – men fick inget upplyftande besked.

– De ville inte lyssna på oss, de sa ’förlåt, vi har inte tid’. Jag blev så ledsen, säger Solaiman Merzai.

Många blir hemlösa – vill inte lämna skolan

Problemet med att flytta till Migrationsverkets boenden norrut, är att de som flyttar dit kommer till kommuner med bristande beredskap för att ta emot dem och sätta dem i skola – trots att skolinspektionen gör gällande att de ska fortsätta sin skolgång. Istället är det många som flyttar som blir sysslolösa.

– En vän till mig åkte dit och sa att ”vi äter mat och sover, vi kan inte göra något annat”. Det finns inget att göra. Om jag gör det kommer jag bli galen, säger Solaiman Merzai.

Resultatet är att många av de som hänvisas norrut från Stockholm istället blir hemlösa för att kunna gå kvar i sina gymnasieklasser. I Solaiman Merzais fall är det förutom vännerna och gymnasiet, också engagemanget i brottningsklubben, som gör att han känner sig rotad i Väsby. Lina Johansson är förvånad över kommunens brist på intresse.

– Man får ungdomar som flyttar runt mellan kompisar och blir desperata. Det blir en risk för social oro. Vi erbjuder ju en lösning på problemet, och jag får inte intrycket av att kommunen förstår det, säger Lina Johansson.

ANNONS

Kommunen hinner inte bereda ärendet i tid

Flera familjer har hört av sig om att låta de uppskattningsvis 60 berörda ungdomarna i Väsby bo i lediga rum. Men få har möjlighet att göra det utan ersättning. Enligt föreningens beräkningar skulle de statliga bidragen räcka till att ge varje familj 3000 kronor i månaden, och ändå ha pengar kvar till ett akut korttidsboende.

Föreningen Frivilliga familjehem Väsby ska lämna in en formell ansökan till kommunen i veckan – men förmodligen kommer inte kommunen kunna ta ställning till förslaget förrän i vår, då det redan är för sent för många ensamkommande.

ANNONS