ANNONS

Allt fler solar och picknickar på kyrkogården

– Det ser ut som Eriksdalsbadet, säger Thomas Persson om kyrkogårdshängen.
– Det ser ut som Eriksdalsbadet, säger Thomas Persson om kyrkogårdshängen.
När grönområdena blir färre letar sig innerstads till alternativa platser – och på senare år har kyrkogårdarna seglat upp som favorit bland picknicksugna. Respektlöst, tycker Thomas Persson.
– Det ser ut som Eriksdalsbadet, säger han.
ANNONS

Det är en ovanligt varm majdag när Mitt i besöker Adolf Fredriks kyrkogård vid Sveavägen. Minst 50 personer har samlats på gräsmattorna intill gravstenarna, i minneslunden och på bänkarna runt kyrkan för att äta lunch, dricka kaffe eller lapa sol.

– Varenda lunch är det som Eriksdalsbadet eller Kampementsbadet här, säger Thomas Persson, som irriterat sig på lunchätarna ett bra tag.

Foto: Ida Persson.

”Har eskalerat”

Enligt honom har flera av innerstans kyrkogårdar förvandlats till regelrätta picknick-parker. Han vänder sig mot beteendet, som han anser är respektlöst mot både döda och anhöriga.

–  Jag har påtalat detta för kyrkoherden flera gånger, men det händer ingenting.

Han är uppvuxen på Söder och tycker att problemet eskalerat även där.

– På Katarina har det definitivt blivit värre. På 80-talet satt ingen och solade på kyrkogården, det var ett fredat område. Då var man i Vitabergsparken och hängde.

Ofta handlar det om okunskap

ANNONS

Annika Millde, kyrkoherde

Det är just på kyrkogårdarna som Thomas stör sig på att folk äter och solar. Att det sitter människor runt kyrkorna utan gravar har han inga problem med.

– Då är det per definition en gräsmatta det handlar om.

Tog bort papperskorgarna

Annika Millde är kyrkoherde i Adolf Fredriks kyrka och medveten om problemet. Sedan några år tillbaka plockade församlingen bort papperskorgarna – vilket hjälpte till att stävja nedskräpningen.

Men picknickätandet i minneslunden och intill gravstenarna har visat sig vara ett svårlöst problem.

– Det är trevligt att människor är här så länge de värnar kyrkogårdens frid. Att man sitter på bänkarna och äter lunch ser vi inte som ett problem men i minneslunden och vid gravarna får man inte sitta, säger Annika Millde och fortsätter.

– Vi försöker gå ut och säga till i den mån vi hinner, men det uppstår nya problem varje år, säger hon och berättar att kyrkan ska markera upp minneslunden tydligare med skyltar.

Inte problem vid Engelbrekt

Annelie Lowén är kyrkoherde i Engelbrekts församling.

– Vi har inte det problemet för vi har inte så många som sitter hos oss, säger hon.

Kanske hittar in i kyrkan

När det ändå sitter lunchare kan det bli skräpigt om dessa inte plockar med resterna efter sig. Men eftersom det inte finns någon kyrkogård med gravar vid församlingens kyrkor, är det okej att sitta på gräset tycker kyrkoherden.

– Men jag kan förstå att det blir ett problem på Adolf Fredrik och om vi hade gravar skulle inte jag heller tycka det kändes bra om det var picknick där. Men nu tycker vi det är roligt om de som äter och solar kommer nära kyrkan. Rätt vad det är kommer kanske in in kyrkan också, säger Annelie Lowén.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.