ANNONS

Före detta FN-soldat blir hyllad av kungen

Bo Klasmark hemma i sin villa i Täby.
Bo Klasmark hemma i sin villa i Täby.
Bo Klasmark hemma i sin villa i Täby.
Bo Klasmark hemma i sin villa i Täby.
På måndag kommer Sveriges veteraner att firas vid den internationella veterandagen. I år lyfter man särskilt de FN-styrkorna som tjänstgjorde i Suez, Gaza och Rafah mellan åren 1956 och 1967. En av veteranerna är 76-årige Bo Klasmark från Täby.
– Det kommer att bli roligt att få träffa sin kompisar igen, säger han.
ANNONS

Året var 1962 när den då 22-årige Bo Klasmark från Skåne tjänstgjorde som FN-soldat i Gazaremsan. Han hade restaurangbakgrund och blev därför ansvarig att fylla matförråden.

– Jag körde en långtradare två gånger i veckan genom öknen till bland annat Beirut och Kairo för att köpa livsmedel som inte fanns i Gaza. Då hade man vapen med sig men dem kastade sten mot en lastbilen dem rackarna, säger Täbybon Bo Klasmark, idag 76 år gammal.

Bo Klasmark tillsammans med sin FN-bataljon i Gaza.

Idag minns han sin tur till Gaza som en omtumlande tid. FN-styrkornas uppdrag var att bevara freden mellan palestinier och israeler, men i öknen blev gränserna otydliga. De bodde innanför taggtråd och minerade områden. De vandrade längs uttorkade floder och vid ett tillfälle var Bo Klasmark nära att bli träffad av en krypskytt.

– Jag befann mig på mitt rum på kvällen när det plötsligt for ett skott genom fönstret och träffade min skugga på väggen. Krypskytten hade siktat på skuggan och trott att det varit jag. Men händelsen tog man inte upp för det var en enstaka händelse och man ville inte dramatisera läget för mycket, säger han.

Flög med flygpionjär

Bo Klasmarks FN-medalj som han fick för sin tid i Gazaremsan.

Bo Klasmark flyttade till Täby på 80-talet och han har varit aktiv i Täby-politiken som bland annat ledamot för Moderaterna i kommunstyrelsen.

ANNONS

Efter sin tid i Gaza började han jobba på Transair, ett svenskt flygföretag som var pionjärer inom flygcharter. Bo Klasmark flög bland annat tillsammans med den mytomspunne flygaren Carl Johan von Rosen, som bland annat grundat det etiopiska flygvapnet åt kejsaren Haile Selassie.

– Han berättade för oss att han vill dö med spaken i hand, det var inte så roligt att vara i besättning med honom, säger Bo Klasmark och skrattar.

Får träffa gamla kamrater

På måndag kommer han att firas tillsammans med andra veteraner som tjänstgjorde på de första väpnade insatserna i Suez, Gaza och Rafah. Bland andra kommer kungen tillsammans med prins Karl Philip att närvara och under förmiddagen kommer himlen att dåna av Jas 39 Gripen.

– Jag tycker att det är fint och lite på tiden att man uppmärksammar svenska veteraner. I USA och England hyllar man sina veteraner på ett helt annat sätt.

Har du träffat dina gamla kamrater efter din tid i Gaza?

– Nej, alla skiljdes åt och jag har inte träffat någon sedan dess, så det kommer att bli ett kärt återseende.

 

ANNONS