På måndag införs rökförbud – då manas Sollentunabor ange rökning

Sommaruppslag. Rökningsförbud. Ted Blomberg på Egons uteservering i Sollentuna centrum.
Ted Blomberg på Egons uteservering i Sollentuna centrum.
Nu i helgen är det sista chansen att ta ett bloss på uteserveringar och flera andra platser i Sollentuna.
På måndag träder den nya lagen om rökförbud i kraft, med angiveri och rökfria centrumområden som möjliga konsekvenser.
Men det råder viss förvirring kring vad som gäller.

Från och med måndag är det färdigrökt på alla uteserveringar. Då träder den nya lagen om rökförbud i kraft som också gäller på bland annat idrottsplatser, perronger, busskurer och lekplatser. Även vid entréer till butiker, stationer och bibliotek blir det förbjudet att röka och askkoppar som sitter vid entréerna i dag ska plockas bort. Det innebär att det i Sollentuna kan bli krog- och entrétäta gågator och delar av centrum som blir helt rökfria.

– Syftet med lagen är att man ska kunna gå in i en rökfri lokal utan att utsättas för rök, säger David Engstrand, tobakshandläggare på länsstyrelsen i Stockholms län.

Men hur långt från en entré som förbudet ska gälla har lagstiftaren lämnat till respektive kommun att bedöma. I Sollentuna finns inget bestämt avstånd utan det varierar från fall till fall.

– I normalfallet bör rökförbud gälla i vart fall inom ett par meters avstånd från entrén, säger Annukka Leisti, enhetschef på Sollentuna kommun.

Vägen till rökförbud – år för år

Från rökfria flyg till rökfria uteserveringar

1977 – Obligatoriska varningstexter och innehållsdeklarationer införs på tobaksförpackningar.

1988 – SAS inrikesflyg blir rökfria.

1993 – Tobakslag som innehåller rätten till rökfri arbetsmiljö.

1994 – Rökrutor på skolorna förbjuds.

1997 – 18-årsgräns införs för köp av tobak.

1997 – Rökförbud införs på flyg i EU:s medlemsstater.

2000 – Rökförbud införs på X2000-tåg.

2005 – Rökförbud införs på serveringsställen, med undantag för uteserveringar.

2015 – Rökning förbjuds på utomhusperronger i Stockholms tunnelbana.

1 juli 2019 – Rökning förbjuds på uteserveringar, busshållsplatser, idrottsplatser, lekplatser och tågperronger i Sverige. Förbudet gäller cigaretter, e-cigaretter och vattenpipor och gäller utanför entréer till lokaler som är till för allmänheten, såsom butiker och restauranger.

Allmänheten uppmanas att ange rökare

Det är sedan upp till butik- och restaurangägare att informera om förbudet och att se till att förbudet följs annars kan det bli böter. Kommunen har tillsatt en tjänst för att kontrollera att förbudet följs, och allmänheten uppmanas också kontakta kommunen om de ser att gäster tillåts röka.

– Det finns så många krogar och så få inspektörer. Vi måste helt enkelt ha hjälp av allmänheten. Gäster behöver klaga till kommunen om krogar låter folk fortsätta röka, säger Suzanne Bengtsson på länsstyrelsen till SVT.

Välkomnar förbudet

På Egons uteservering i Sollentuna centrum har Turebergsbon Ted Blomberg slagit sig ner med en öl i eftermiddagssolen. Han är glad över att det nu blir rökförbud.

– Det är inte en dag för tidigt. Jag undviker uteserveringar om det röks för mycket, säger han.

Han har också funderat en hel del på att det röks mycket på tågperronger, och välkomnar rökförbudet även där.

– Rökning har gjort en resa från att vara socialt accepterat till att inte vara det. Nu är rökarna i minoritet, säger han.

 

Rökning i siffror

64 fimpar på 100 meter trottoar

7 procent av männen och 7 procent av kvinnorna i Sverige röker dagligen, vilket är en halvering sedan 2006 då 14 procent rökte dagligen.

Flest antal rökare finns i åldersgruppen 45-64 år, där 10 procent uppger att de röker dagligen. 2006 var den siffran 19 procent.

På 1960-talet rökte varannan man, och på 70-talet rökte var tredje kvinna.

Regeringen har ställt sig bakom målet om ett rökfritt Sverige 2025. Målet innebär att andelen som röker i befolkningen ska understiga fem procent år 2025.

63 procent av skräpet i stadsmiljö är fimpar, 80 procent av skräpet är tobaksrelaterat.

På 100 meter trottoar finns det i snitt 64 fimpar.

Källa: SKL, regeringen, Håll Sverige rent, Foklhälsomyndigheten

Fimpar stort problem

Nedskräpningen av fimpar är i dag ett stort problem. Om man tror att problemet kommer att förvärras när askkoppar försvinner i samband med att förbudet träder i kraft, har Annukka Leisti ingen uppgift om, men kommunen har just nu ingen plan på att sätta ut askkoppar i anslutning till områden som blir rökfria.

Här får du röka – trots förbudet

Är du en av dem som tycker att en bärs och en cigg på uteserveringen är det bästa med sommaren? Då får du vara beredd på att dra in till City. Två ställen har fått undantag från rökförbudet: Mosebacke och Trädgården.

Så säger lagen

Förbjudet gäller även e-cigaretter

Från 1 juli blir det förbjudet att röka utomhus på vissa allmänna platser. Det gäller bland annat lekplatser, busskurer, uteserveringar, perronger och idrottsplatser. Det blir också förbjudet att röka utanför entréer till lokaler som allmänheten har tillträde till såsom butiker, bibliotek och stationer.

Förbjudet gäller även e-cigaretter.