S i Sollentuna: Säg upp avtalet med Enklare vardag

enklare vardag
Firmor som utnyttjar sina anställda hör inte hemma i Sollentuna tycker Joakim Jonsson (S).
Trots avslöjanden om att Enklare vardag har fuskat med skattemedel och utnyttjat sin personal får firman fortsätta att bedriva hemtjänst i Sollentuna.
Men nu har Socialdemokraterna i Sollentuna fått nog och vill att kommunen ska säga upp avtalet.

– Enklare Vardag har systematiskt utnyttjat sina anställda. Vi har inget förtroende för dem. Därför kräver vi att avtalet ska sägas upp, säger Joakim Jonsson, gruppledare för S i Sollentuna.

Det var i början av mars som tidningarna Arbetet och Kommunalarbetaren publicerade en omfattande granskning av Enklare vardag, som bedriver hemtjänst i Sollentuna och flera andra kommuner i Stockholms län.

Granskningen visade att företaget bland annat har fuskat med timrapporteringen, utnyttjat sekretesslagen som gäller mellan kommuner för att dölja hur mycket anställda har arbetat, krävt tillbaka delar av anställdas lön, försökt köpa kunder av andra bolag och betalat brukare att överdriva sitt vårdbehov för att få ersättning för hemtjänst hos dem som de inte behöver.

Bevisade fel har skett i andra kommuner

Några dagar senare sa Järfälla kommun upp sitt avtal med Enklare vardag. Oppositionen i Stockholms Stad och i Solna arbetar för att avtalet ska sägas upp även där.

I Sollentuna får Enklare vardag däremot fortsätta att bedriva hemtjänst. Kommunen har tills vidare lagt ett beställningsstopp på Enklare vardag, vilket betyder att de inte kan få några nya kunder, men att säga upp avtalet är inte aktuellt. Anledningen är att kommunen inte har kunnat hitta belägg för de allvarligaste anklagelserna medan ett par andra felaktigheter har skett i andra kommuner.

– Det spelar ingen roll om felen har begåtts i Sollentuna eller i grannkommuner. Skattepengar ska aldrig gå till bolag som utnyttjar sina anställda, säger Joakim Jonsson.

”Sollentuna kan bättre”

Socialdemokraterna i Sollentuna har på egen hand faktakollat flera av anklagelserna mot Enklare vardag och har nu alltså bestämt sig för att kräva att Sollentuna kommun säger upp avtalet.

– Vi har pratat med Kommunal som har granskat firman i flera månader och vi har pratat med våra kolleger i Solna, Järfälla och Upplands Väsby. Det finns så många källor. Enklare vardag har bland annat hotat anställda som befinner sig i Sverige med arbetstillstånd att om de anställda klagar på arbetsvillkoren blir de uppsagda, vilket skulle tvinga dem att lämna Sverige eftersom deras uppehållstillstånd är beroende av deras anställning. Det är bara ett av många exempel på hur Enklare vardag har satt i system att dölja sitt fusk. Detta kan vi inte acceptera. Det är dags att ta ansvar och säga upp avtalet med dem. Sollentuna kan bättre, säger Joakim Jonsson.