Sollentuna kommun lyfter badavrådan – ”inga algtoxiner i sjön”

Sollentuna kommun häver sin avrådan om bad i Rösjöbadet.
Sollentuna kommun häver sin avrådan om bad i Rösjöbadet.
Sollentuna kommun lyfter sin avrådan om bad i Rösjöbadet.
– Vi bedömer att det inte längre finns några alger eller algtoxiner i sjön, skriver Marianne Fex i en kommentar till Mitt i.

Efter att flera familjer hört av sig till Sollentuna kommun och berättat att de fått hudutslag och magsjukesymtom efter att ha badat i Rösjöbadet, gick kommunen ut med en avrådan om bad.

Under tisdagen, nästan en vecka efter sin avrådan, tar kommunen ner skyltarna om avrådan.

– Skyltarna med avrådan från bad i Rösjön har nu tagits bort. Vi bedömer att det inte längre finns några alger eller algtoxiner i sjön. Badvattenprovtagningen förra veckan visar att vattnet vid badet är tjänligt. Vi anser nu det vara riskfritt att bada i sjön, skriver Marianne Fex, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Sollentuna kommun, i en kommentar till Mitt i.

Flera sekundärsmittade från badare

Minst sju familjer har rapporterat in hudutslag och magsjukesymtom.

De som främst insjuknat efter att ha badat i Rösjöbadet är barn. Men även vuxna personer hörde av sig med åkommor, även personer som inte badat.

Enligt kommunen har Smittskyddsenheten i Stockholm informerats och arbetat för att komma i kontakt med insjuknade personer.

Dock har man inte kommit fram till vad åkommorna kan ha berott på.

– Huruvida det funnits något annat än algtoxiner som orsakat hälsobesvären är idag inte konstaterat. Avdelningen för miljö och hälsoskydd kommer inte att göra någon fortsatt utredning, skriver Marianne Fex.

Artikeln har uppdaterats