ANNONS

Sollentuna anklagas för att dumpa bidragsberoende i glesbygden

Kramfors, Ångermanland
I glesbyggdskommunen Kramfors i Ångermanland slår kommunen nu larm om vad man kallar social dumpning.
I Sollentuna får relativt få ekonomiskt bistånd. Samtidigt har kommunen hjälpt utsatta personer att flytta till glesbygdskommunen Kramfors i Ångermanland. Det hävdar Kramfors som menar att det handlar om "social dumpning" och nu slår larm.
ANNONS

Fyra kommuner i Stockholms län – Sollentuna, Solna, Sigtuna och Huddinge – anklagas för att ha hjälpt socialt utsatta personer att flytta till glesbygdskommuner med lediga bostäder, bland annat till ekonomiskt utsatta Kramfors i Ångermanland.

Välfärdsförvaltningen i Kramfors har gjort en analys som visar att man kommer att betala ut försörjningsstöd och andra bidrag till 57 personer som är nya i kommunen och har kommit till Kramfors framförallt från Sollentuna och de tre andra utpekade Stockholmskommunerna.

Första hyran betald

Välfärdsförvaltningen i Kramfors ger flera exempel på där exempelvis Solna stad har betalat första hyran och stått för uppehället under kortare perioder efter flytten till Kramfors.

– En del nyinflyttade kommer till våra handläggare och gråter eftersom de har blivit lovade sådant som inte kan uppfyllas, säger Inger Bergström, chef för välfärds­förvaltningen i Kramfors.

Kramfors kommun

I kommunhuset i Kramfors har välfärdsförvaltningen tagits på sängen över den plötsliga inflyttningen från flera Stockholmskommuner. Foto: Mostphotos

Inger Bergström, Kramfors kommun

Inger Bergström, chef för välfärds­förvaltningen i Kramfors, önskar att kommunerna i Stockholm åtminstone skulle vara bättre på att samarbeta. Foto: Pressbild

– De här personerna berättar för oss att de har fått hyreskontakt i sin hand och att de har att välja mellan att bli utan försörjningsstöd eller att få en betald flytt till oss. Vi har fått höra om bostadscoacher i kommunerna som raggar upp privata hyresvärdar på Blocket och sedan erbjuder utsatta personer bidrag för att ta steget och flytta, till exempel genom hjälp med husgeråd och ett litet startkapital, säger hon.

ANNONS

Svårt för de nyinflyttade att få jobb

Med Kramfors begränsade arbetsmarknad är det svårt för de nyinflyttade att hitta jobb. Dessutom har Kramfors inte kunnat förbereda insatser utan fått reda på inflyttningen först när personerna har sökt upp kommunen för att få hjälp med försörjningen eller pengar till hyran. Enligt Inger Bergström slår de plötsliga bidragsutbetalningarna mot en redan ansträngd ekonomi i kommunen.

– Praxis tidigare när personer som är beroende av försörjningsstöd flyttar har varit att kommuner kontaktar varandra, men det verkar man ha släppt i de här fallen.

SKL: ”Beklagligt att man gör så”

Rapporterna från Kramfors om social dumpning överraskar inte Sveriges kommuner och landsting (SKL), som är kommunernas gemensamma samarbetsorgan. Enligt sektionschef Leif Klingensjö är det ingen nyhet att kommuner med bostadsbrist försöker få människor i socialt utsatta situationer att flytta.

– Det är beklagligt att man gör så, säger han till SVT Nyheter Västernorrland.

Önskar bättre samarbete

I Ångermanland har flera lokala medier, bland annat P4 Västernorrland, den senaste tiden rapporterat om social dumpning från kommuner i Stockholm, och tidigare i år har Mitt i rapporterat om att Hultsfred kritiserat Täby för att ha lurat utsatta personer till en tillvaro med obefintliga förutsättningar.

– Vi har inget emot att vi får nya kommuninvånare och det är inte olagligt att flytta, men det jag reagerar på är att man behandlar de här personerna. Jag önskar att vi kunde ha ett bättre samarbete och kommunikation mellan kommunerna så att vi kan underlätta flytten, säger Inger Bergström.

Hård S-kritik

Från politiskt håll är Jan Sahlén (S), kommunstyrelsens ordförande i Kramfors, upprörd över hur kommunerna i Stockholms län har hanterat utsatta personer.

– I stället för att ta ansvar för sina medborgare har de snarare satt i system att skicka dem man uppfattar som oönskade till andra kommuner, säger han.

”Om det stämmer är det helt absurt”

Joakim Jonsson (S), oppositionsråd i Sollentuna, instämmer i kritiken från sin partikamrat i Kramfors.

– Just socialförvaltningen är väldigt sluten och det är svårt att få information om den, så jag kan inte säga att jag vet att Sollentuna har agerat så här. Men indicier har funnits tidigare, och om det stämmer så är det helt absurt. Det är inget sätt att lösa problemen, säger han.

Kritiken tillbakavisas

Anna-Lena Johansson (L), vice ordförande i kommunstyrelsen i Sollentuna, vill emellertid inte kännas vid kritiken. Sollentuna har tagit ett större ansvar än man blev ålagda i samband med flyktingvågen 2016, förklarar hon.

– Vi fick etableringsstöd för två år, men vi förlängde det till fyra år. Vi ansåg att två år var för kort tid för möjligheten att komma i egen försörjning och hitta en egen bostad, men nu har de fyra åren snart gått och de tidsbestämda kontrakten går ut. Då kontaktar socialkontoret de som anvisats till Sollentuna och försöker hjälpa till med bostad om behovet finns.

Och det kan vara i exempelvis Kramfors?

– Det kan vara Sollentunabor som har flyttat till Kramfors. Det har jag inga exakta uppgifter om. Men faktum är att det är svårt att hitta en ledig lägenhet här.

I Kramfors finns ju bostäder, men å andra sidan inga jobb?

– Det är ett dilemma, fast samtidigt kan vi inte säga att alla som kommer hit ska få ett eget förstahandskontrakt. Men det är inte social dumpning vi ägnar oss åt. Vi tog ett stort ansvar under flyktingkrisen för några år sedan, säger Anna-Lena Johansson.

Fakta

Över en av fem i Kramfors är bidragsförsörjda

  • Befolkning: 18 423 personer.
  • Arbetslöshet: 9,9 procent.
  • Andel bidragsförsörjda: 20,2 procent.

(Siffror för 2018)

Källa: ekonomifakta.se

Hänvisar till valfriheten

Även Solna tillbakavisar kritiken från Kramfors. Lars Rådén, kommunalråd i Solna med ansvar för arbete och integration, menar att Kramfors kommer med ”befängda och lögnaktiga påståenden”.

– Jag tycker att det har varit en ovärdig och tråkig diskussion om det här Kramfors. Solna kan inte bestämma vart människor ska flytta, vi är en kommun där det pågår en ständig inflyttning och utflyttning, säger han.

Hur aktiva är Solna när det gäller att tipsa om bostäder på andra orter?

– Vi tipsar om att ställa sig i bostadsköer och hjälper till så gott vi kan, men det är en helt annan sak än att vi skickar iväg personer. Att vi hjälper människor att leta efter bostad och de hittar bostad där det inte är tio års bostadskö, det är deras eget val.