Sollentuna blir en brottsplats

Sain Sucha och Ulrika Marmfeldt Lindgren är några av de författare som har bidragit med noveller till Sollentuna författarsällskaps nya bok ”Brottsplats Sollentuna” där Pingstkyrkan är en av mordplatserna.
Sain Sucha och Ulrika Marmfeldt Lindgren är några av de författare som har bidragit med noveller till Sollentuna författarsällskaps nya bok ”Brottsplats Sollentuna” där Pingstkyrkan är en av mordplatserna.
En 16-årig flicka blir ihjälslagen vid Pingstkyrkan.

En gift mäklare gömmer en kropp i en snödriva. En pojke tar en övergiven plånbok på Ica.

Sollentuna författarsällskaps nya bok lyfter upp olika brott – både fiktiva och verkliga.

– Vi vill sätta Sollentuna på kartan. Alla skriver om brottsligheten i Stockholm, men bakgatorna här kan vara lika händelserika som var som helst, säger Sain Sucha, en av 18 författare till antologin ”Brottsplats Sollentuna”.

Och kommunen har haft sin beskärda del av brottslingar.

”Ryssligan” torterade tre kidknappade ryska medborgare till döds på 1910-talet och sänkte kropparna i Norrviken. Fyrtio år senare sköts en polisman ihjäl i en villa på Turebergsvägen.

Efter bokens inledande avsnitt om de verkliga brotten tar fiktionen vid. Liksom två tidigare böcker av författarsällskapet utspelar sig allting i Sollentuna.

– Berättelserna i boken är så olika. Det handlar om mord och dråp, men också om mindre brott som stöld, säger Ulrica Marmfeldt Lindgren som liksom Sain Sucha är författare men också redaktör till boken.

– Vi vill diskutera begreppet brott. Vad är ett brott? Det finns så många vardagsbrott som lätt glöms bort, säger Sain Sucha.

Inför skrivandet av sitt bidrag – novellen ”Det svekfulla hjärtat” – åkte han runt i sin taxibil för att hitta ett lämpligt ställe där någon kunde dö. Valet föll på Edsviken som flera andra också skriver om.

– Det är något speciellt när någon dör på ett sådant vackert ställe där ingen förväntar sig sådan tragik, säger Sain Sucha.

Boken går att köpa från och med den 28 november och trycks till att börja med i 1 000 exemplar.

Fakta

Författarna

Sollentuna Författarsällskap består av alltifrån sagotanter till ”traditionella författare”.

Sällskapet har gett ut elva antologier sedan 1998.

Hans Lundell, Nettan Wall, Eva Giese, Roger Forslund, Ingwar Åhman-Eklund, är några av de andra författarna till ”Brottsplats Sollentuna”.