Trots torkan – i Sollentuna ser det ut att bli brasor på valborg

Valborgseld vid Fornudden
Alla fyra arrangörer av valborg i Sollentuna hoppas ännu på att få tända brasa i morgon.
Räddningstjänsten avråder från eldning utomhus då det är torrt i skog och mark i hela Stockholms län. Men i Sollentuna lutar det ändå åt att majbrasorna tänds.

– Det är en ganska öppen plats där vi är, men vi vattnar omkring och vi har föreslagit att vi ska ha elden lite längre ner. Och så släcker vi ordentligt efteråt. Får vi inget nytt besked så blir det eld, säger Åsa Blomgren, ordförande i Sollentuna VK som arrangerar valborgsfirandet i Edsvik.

Ungefär likadant resonerar Eva-Lotta Sandberg, ordförande i Viby Basket som anordnar firandet i Viby.

– Ja, som det är nu planerar vi för att ha eld. Vi har kontakt med brandkåren och lånar slangar från dem. Säger de att vi inte ska genomföra det här så lyssnar vi, men vi har vakter runt kasen och eldvakter på plats natten igenom, säger hon.

Hoppas på regn – helst i natt

Även Sollentuna Södra Scoutkår som ordnar valborgsfirandet i Tegelhagen planerar i nuläget för att tända brasan.

– Ja, det är inte avblåst. Vi är måna om att inte ta risker, men vi har varit i kontakt med räddningstjänsten och håller kontakt med dem. Nu ska det ju bli regn enligt prognosen också, säger scoutkårens ordförande Hanna Lekås.

Inte heller Sollentunas fjärde valborgsfirande, som arrangeras av Gillberga Byalag i Rotebro, har kastat in handduken och avblåst årets majbrasa.

– Vi pratade med räddningstjänsten i fredags och vi ska prata med dem igen innan vi tar beslut. Men vi har tillgång till brandslang och vi hoppas på regn, helst i natt, så att vi kan ha eld, säger Ditte Sparre, ledamot i byalagets styrelse.

Firande blir det – med eller utan brasa

Skulle regnet utebli och räddningstjänsten ändra sin avrådan till ett direkt eldningsförbud så kommer blir det valborgsfiranden i alla fall – även utan brasa.

– Ja, Rotebro IS kommer hit och har försäljning och det blir korv och fika och körsång, säger Ditte Sparre.

– Absolut. Klart vi vill ha eld men om vi avblåser elden den så kör vi i alla fall firande med lotterier och allt. Det här är en jättestor grej för oss och det här blir 65:e året i rad, säger Hanna Lekås om scouternas arrangemang i Tegelhagen.

Om elden ställs in: ”Då kör vi barndisko i stället”

Också Viby Basket och Sollentuna VK kommer att ha valborgsfirande i Viby respektive Edsvik, även om det blir eldlöst.

– Ja, då kör vi barndisko i stället. Det hade vi i fjol och det var jättepopulära, säger Åsa Blomgren i Sollentuna VK.