Sollentuna C ska växa – på höjden

Sollentuna centrum kan få en vårdcentral på taket.
Sollentuna centrum kan få en vårdcentral på taket.
Sedan sommaren har Sollentuna centrum nya ägare. Nu planeras utbyggnad och centrumet kan få en vårdcentral på taket.

I somras köptes Sollentuna centrum av Norges största fastighetsägare Olav Thon-gruppen. Och företaget har planer för hur centrumet kan fortsätta att växa i framtiden.

Sollentuna kommun ser positivt på utvecklingen och gjorde häromveckan tummen upp till att starta ett planarbete för att bygga på taket.

– De nya ägarna vill se en utbyggnad i syfte att välkomna fler hyresgäster till Sollentuna centrum, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Thomas Ardenfors (M).

Det finns planer för att bygga på en del av taket för att kunna ge plats åt en vårdcentral eller kanske en tandläkarmottagning.

Frågan om att bygga på centrumets platta tak har tidigare lyfts av Centerpartiet, men avfärdades då med att kommunen inte kan lägga sig i vad privata fastighetsägare gör med sina byggnader.

Men nu har alltså norska Olov Thon signalerat intresse för att bygga på den lilla del av taket som håller för ytterligare våningar.

– Större delen av taket är dessvärre så klent att det inte går att bygga på det, säger Thomas Ardenfors.

Han är noga med att påpeka att det är fastighetsägaren som bestämmer, men om det finns intresse är kommunen villig att se över planen för att pröva en förstärkning av taket.

– Det är bra om platta tak kan användas på ett smart sätt, säger han.