ANNONS

Sollentuna får 75 extramiljoner av staten

regeringen januaripartierna 2 april 2020 stöd kommunerna
Det är det största krispaketet som någonsin lanserats för kommunerna och landstingen, sa finansminister Magdalena Andersson (S).
Region Stockholm och länets kommuner får totalt 5,6 miljarder från staten. Det meddelade regeringen tillsammans med C och L i dag. För Sollentunas del blir det ett ytterligare tillskott på 75 miljoner kronor, utöver de stödmiljoner som redan har aviserats tidigare i år.
ANNONS

– Vi är inne i en mycket svår tid och det är bra att regeringen hörsammar de behov som finns i kommunerna med personal som sliter hårt för alla och många företag som har det väldigt tufft, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna.

I januari beslutade regeringen att staten ska skjuta till 5 extra miljarder till välfärden i kommuner och regioner. Nu skjuts ytterligare 15 miljarder till, varav 5,6 hamnar i Stockholms län. 70 procent går till kommunerna och 30 procent till regionerna, och Sollentuna kommun får alltså 75 miljoner kronor.

Regionen om regeringens nya stödpaket: ”Välkommet tillskott”

Totalt 112 miljoner

Tillsammans med de 25 miljoner Sollentuna fick i januari och de 12 miljoner som ännu tidigare beslutats av riksdagen blir det totalt 112 miljoner kronor.

– Det här är ett mycket välkommet besked som kommer göra stor nytta för att höja kvalitén och säkerheten i Sollentunas välfärd nu under coronakrisen, säger Joakim Jonsson, oppositionsråd (S).

S: ”Ta in pengarna i årets budget”

För att de nya pengarna ska kunna användas under 2020 behöver kommunen aktivt ta beslut om att justera in pengarna i årets budget, förklarar Joakim Jonsson.

– Vi har ett nytt allvarligt läge nu där välfärden är under enorm press. Därför kommer vi att lägga ett nytt förslag om att ta in pengarna i årets budget, de är avsedda för att komma Sollentunaborna till del i år, säger Joakim Jonsson.

S vill använda Sollentunas extramiljoner i välfärden genast

ANNONS

”Människoliv står på spel”

Henrik Thunes tycker inte att det är läge att diskutera ”formfrågor” utan det viktiga, menar han, är att pengarna som tillförs hamnar där de gör störst nytta.

– Det här är ett så pass allvarligt läge. Nu gäller det att säkerställa att vi gör vad vi kan för att rädda liv. Människoliv står på spel så liv och hälsa är prioriterat. Vi har jobbat med att sätta upp en hög beredskap och vi ser också att kommunens kostnader ökar enormt just nu. Det är svårt att ens uppskatta hur mycket det handlar om, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.