Sollentuna firar 150 år – nu planeras festen

Sollentuna kommun ­fyller 150 år 2013. Både firande, jubileumsbok samt en permanent ­utställning med fokus på historia och framtid planeras.

Det är många evenemang på gång nu i Sollentuna. I sommar står kommunen som arrangör av ett stort jubileumsmaraton till minne av OS 1912 tillsammans med bland annat Stockholms stad.

Evenemanget och allt runt omkring är nu så gott som spikat.

Men det innebär inte någon vila för kommunens kultur- och fritidsförvaltning. För nu drar nämligen förberedelserna inför kommunens 150-årsjubileum nästa år igång.

För snart 150 år sedan trädde den första kommunreformen i Sverige i kraft. Sockensystemet, den kyrkliga församlingsindelningen, användes som utgångspunkt när Sverige fick 2 500 kommuner.

Sollentuna var en av dessa. Då var kommunen i stort sett bara skog och åkermark. Mycket har hänt sedan dess.

Jubileet är som nämnt än så länge bara i planeringsstadiet, men enligt en första skiss kommer firandet att påbörjas redan i november i år. Då lanseras boken ”Sollentuna kommun 150 år” av kommunarkivarie Annika Holmberg.

Samtidigt vill kommunen dra igång en permanent utställning om Sollentuna.

– Vi är överens med Sollentuna biograf om att hyra en lokal där vi berättar om kommunens historia med fotografier och interaktiva bilder. Det kommer även att finnas en del om Sollentunas framtid och utveckling, säger Kjell Lauri, förvaltningschef.

Under 2013 planeras firande både i januari, då kommunreformen trädde i kraft, och under nationaldagen i juni.

– Vi vill ha en fyrverkerikväll i januari. Storleken på festligheterna är vi inte riktigt klara med. Det är förstås en ekonomisk fråga, men det här är någonting vi tycker är värt att uppmärksamma. Det som återstår är det politiska beslutet, säger Kjell Lauri.

Kommunens informationsavdelning ska också ta fram en särskild jubileumslogotyp som ska användas på brevpapper och webbplatsen.