Sollentuna förbjuder fyrverkerier

Fyrverkeri
Sollentuna kommun skärper reglerna för fyrverkerier.
Nyår och valborg blir fredade, men resten av året blir det totalstopp för fyrverkerier i Sollentuna.
Idag godkändes beslutet av länsstyrelsen.

Debatten om att förbjuda fyrverkerier har pågått länge, och efter årsskiftet blossade den upp ordentligt. På flera håll i landet inträffade allvarliga incidenter med raktet och smällare – bland annat i Åkersberga där hunden Diesels hjärta plötsligt slutade slå tidigt på nyårsaftons kväll.

I Sollentuna skärps nu reglerna för fyrverkerier ordentligt.

Tidigare har det varit fritt fram att söka tillstånd hos polisen när som helst under hela året. Men från och med nu gäller totalförbud med endast två undantag: nyårsafton mellan klockan 23 och 01 samt valborgsmässoafton mellan klockan 21 och 23.

Idag, onsdag, godkände länsstyrelsen kommunens beslut.

– Vi har undersökt hur det ser ut i en del andra kommuner, och det här är en ambition att gå relativt långt med ett förbud, säger kommunjuristen Ingegärd Bornelind.

Initiativet togs av Socialdemokraterna i Sollentuna som lämnade in en motion i slutet av 2015.

– Det är viktigt att få till en tydlig begränsning, både ur säkerhets- och miljösynpunkt. Det skapar en stor otrygghet när man smäller raketer kors och tvärs, säger oppositionsrådet Freddie Lundquist (S).

På kommunfullmäktige före jul fick S-motionen bifall från majoriteten. Magnus Ramstrand (KD), kommunalråd och ordförande i Sollentunas brottsförebyggande råd, anser att förbudet är ett bra sätt att visa vilka normer som gäller i kommunen.

– Vi har fått många signaler från invånarna på att fyrverkerier används på ett dåligt sätt, till och med till skrämsel och hot. Då måste vi bemöta det med hårdare tag, säger Magnus Ramstrand.

Socialdemokraterna ville lämna kvar en möjlighet till ytterligare undantag utöver nyår och valborg.

– Det finns tillfällen då det kan vara värt att ge dispens vid speciella större högtider. Till exempel när kommunen fyllde 150 år, eller när Sollentunabor har något speciellt att fira, säger Freddie Lundquist.

Detta röstades dock ner av majoriteten.