ANNONS

FRG Sollentuna rycker in – handlar mat och medicin åt äldre

FRG och Sollentuna kommun (Henrik Thunes KSO) har kommit överens om att FRG ska ordna corona-hjälp
FRG Sollentuna och kommunen ska samarbeta i corona-krisen. "Värmande", säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande (th).
Sollentuna kommun och FRG, Frivilliga Resursgruppen i Sollentuna, har inlett ett samarbete som innebär att FRG hjälpa äldre personer och personer i riskgrupper att handla mat och receptfria mediciner.
ANNONS

– Det är värmande att se civilsamhället mobilisera för att hjälpa äldre och utsatta. Kriser tar fram både empati och handlingskraft och det är vad som behövs för att vi tillsammans ska ta oss igenom det här extraordinära läget, säger kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) till kommunens hemsida.

Syftet är att underlätta för äldre personer och personer i riskgrupper som är isolerade på grund av coronaviruset och som inte har någon anhörig som kan hjälpa till med handling.

I första hand ska de få hjälp att genomföra inköp på nätet för att få en hemleverans. I andra hand ska hjälp med handling och leverans erbjudas.

Drygt 100 medlemmar

Samarbetet testas den här veckan. Fungerar det bra kommer kommunen att gå ut med tjänsten bredare.

– Vi är drygt 100 medlemmar i FRG Sollentuna som genomgått utbildning i krishantering och tecknat avtal med kommunen. FRG är nu aktiverade för att hjälpa äldre corona-isolerade personer eller annan riskgrupp i kommunen. Vi har tillsammans med kommunen på kort tid byggt upp en fast organisation där FRG-medlemmar via kommunen kan bistå med  hjälp och stöd där så behövs, säger Anders Fridfeldt på FRG Sollentuna.

FRG Sollentuna ordnar kurs för dig som vill ställa upp i krisläge

MSB stärker FRG i landet

Samarbetet är helt i linje med intentionerna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som tillsammans med Sveriges kommuner och regioner, SKR, har kommit överens med organisationer inom civilsamhället om att stödja kommuner att hjälpa personer över 70 år, eller som tillhör en annan riskgrupp, med matinköp och upphämtning av mediciner.

MSB:s åtgärder innebär i ett första steg att stärka de frivilliga resursgrupper (FRG) som finns i landets kommuner. Därför har MSB tecknat en överenskommelse med Sveriges Civilförsvarsförbund om samordningsansvar för FRG under corona-krisen.

ANNONS

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.