ANNONS

Sollentuna toppar trist liga – hårdast drabbat av inbrott

Kofot inbrott genre
264 inbrott anmäldes i Sollentuna 2019. Det gav en mindre kul topplats i Stockholms län sett till antalet inbrott i relation till folkmängd.
Antalet bostadsinbrott ligger på en historiskt låg nivå i Sverige, men Stockholms län är hårdare drabbat än resten av landet.
Och allra värst är det i Sollentuna. Här anmäldes fler inbrottsstölder i fjol än i någon annan kommun i länet, sett till antalet hushåll. Det visar färska siffror från Brå.
ANNONS

– Det rör sig sällan om spontaninbrott begångna av enskilda gärningsmän som snabbt behöver pengar. I majoriteten av fallen handlar det om välorganiserade ligor, ofta utländska, säger Josefin Hamilton, ansvarig för skadeförebyggande arbete på försäkringsbolaget If, som har analyserat Brå:s siffror.

I hela landet anmäldes 14 648 stöldinbrott under 2019. Det är den lägsta nivån någonsin, Brå:s statistik över anmälda brott går tillbaka till 1982.

Stockholms län mot strömmen

I Stockholms län anmäldes 4 945 bostadsinbrott under år 2019. Det är visserligen färre än 2018 (-23 procent), men sett över lite längre tid ökar i stället antalet inbrott.

Åren 2017–2019 anmäldes fem procent fler bostadsinbrott per hushåll i Stockholms län än 2012–2014.

Stockholms län går därmed emot den dominerande trenden i resten landet där de flesta andra län har sett en nedgång i anmälda inbrottsstölder under den här tidsperioden.

Sollentuna har flest inbrott per hushåll

Stockholms län rapporterade flest inbrott av alla län i fjol, både i absoluta tal och i antal per hushåll.

Och i Sollentuna sker alltså fler inbrott per hushåll – 9,1 inbrott på 1 000 hushåll – än i någon annan kommun i länet.

Läge att se upp alltså, inte minst nu i januari. Bostadsinbrotten följer ett tydligt säsongsmönster. De brukar vara vanligast under höst- och vintermånaderna. I Polisregion Stockholm var emellertid januari den månad då det anmäldes flest bostadsinbrott under 2019 (611 stycken). Lägst var antalet i maj (240 stycken).

ANNONS

Smycken, klockor och kontanter poppis

Merparten av de anmälda inbrotten i Stockholms län är riktade mot villor och radhus (55 procent), resterande 45 procent mot lägenheter.

De som drabbas av inbrott blir oftast av med smycken, klockor och kontanter.

– Tjuvar vill helst ha saker som är lätta att både bära med sig och sälja vidare. Det gäller att få med sig så stora värden som möjligt på ett enkelt sätt. Just nu ser vi att guld är mest eftertraktat – särskilt nu när guldpriset är så högt. Vi ser också att det görs inbrott för att komma åt bilnyckeln och därmed få tillgång till bilen, säger Josefin Hamilton.

Fakta

Detta stjäls mest vid bostadsinbrott

Smycken (framförallt guld)

Klockor

Kontanter

Surfplatta, mobil, laptop

Pass

Silverföremål

Väskor och kläder

Parfym

Alkohol

Källa: If
Fakta

Tips: Så stoppar du tjuven

Se till att ha ett lås avsett för ytterdörrar och ha gärna dörren låst även om du är hemma.

Bor du i hus eller har lägenhet i markplan ska du ha lås även på fönster, balkong- och altandörrar.

Starta Grannsamverkan i ditt bostadsområde.

Märk dina värdesaker med MärkDNA och skriv upp dem på en inventarielista. Sätt upp MärkDNA-dekaler på utsidan av bostaden, det har en avskräckande effekt enligt kriminologer vid Malmö Högskola.

Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster och altandörrar. Förvara gärna dyrbara smycken, pass och andra värdesaker i kassaskåp, säkerhetsskåp eller bankfack.

Se till att du har bra utomhusbelysning vid alla entréer till huset. Det finns sensorstyrda lampor som tänds när någon närmar sig dörren.

Låt bostaden se bebodd ut även om du är bortrest. Använd timer till belysning, låt kläder, böcker och tidningar ligga framme så att det ser ut som att du är hemma. Be någon ta hand om posten, skotta snö på vintern och klippa gräset på sommaren, och lägga sina sopor i din soptunna med mera.

Lås fast cyklarna om de förvaras utomhus. Samma sak gäller för stegar.

ANNONS