Sollentuna högt på byggtoppen

När HSB rankar byggandet i kommuner med bostadsbrist hamnar Sollentuna på plats 7 av 59.

I år är det första gången som Sollentuna är med på listan.

HSB:s bostadsindex är ett mått på hur bra kommunerna är på att motverka bostadsbristen och grundar sig på vad kommunerna själva har uppgett i Boverkets enkäter de senaste fem åren.

I år gör Sollentuna debut på listan eftersom kommunen från 2007 fram tills i år har uppgett att de har en balans på bostadsmarknaden.

– När vi gjorde undersökningen tidigare sa Sollentuna att de inte hade bostadsbrist, vilket var ett lite konstigt svar. Det finns ingen kommun i Stockholms län som inte har bostadsbrist, säger Åke Johansson, presschef vid HSB riksförbund.

Enligt Joakim Jonsson (S), gruppledare i plan- och exploateringsutskottet i Sollentuna kommun, har oppositionen under flera års tid påtalat att det råder bostadsbrist i kommunen.

– Men alliansen har argumenterat för att det råder balans för att det finns många byggplaner, men det är ju de facto så att man inte kan bo i en byggplan, det är ju de facto så att man måste bygga.

Men i HSB:s ranking hamnar Sollentuna ändå på en relativt bra plats.

– Undersökningarna är bra men de ska tas med en viss nypa salt när det är kommunen som utvärderar sig själv, tycker Joakim Jonsson (S).

Thomas Ardenfors (M), ordförande i plan- och exploateringsutskottet menar att kommunen endast är ålagd att se till att det finns byggplaner men att de i år har valt att vara extra tydliga med hur bilden ser ut och därför uppgett att de har en bostadsbrist.

– På samma sätt som vi är trygga med att förklara att vi har gjort vad vi kan i form av färdiga planer måste vi vara öppna med att vi utöver detta ser den diskurs som finns mellan vad vi kan erbjuda och den fantastiska mängd människor som vill flytta hit.

Det finns ingen kommun i Stockholms län som inte har bostadsbrist Åke Johansson, presschef HSB