Sollentuna kan förlora sitt lokala poliskontor

Polisen planerar att bilda nya lokala polisstationer.

Men när flera områden slås ihop planeras den nya stationen inte ligga i Sollentuna – utan i Väsby.

Som en del av polisens stora omorganisation är det sedan tidigare klart att Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna bildar ett nytt lokalpolisområde.

Den stora stridsfrågan har varit var någonstans den nya stora lokalpolisstationen ska ligga. Allt talar nu för att den hamnar i Väsby.

Det formella beslutet tas av rikspolischefen, sannolikt redan nästa vecka. Men Lokaltidningen Mitt i kan i dag berätta att tillträdande polismästare i norrort, Christer Nilsson, har skrivit ett förslag till beslut där han förordar att stationen ska ligga i Väsby.

Det viktigaste skälet till det är att Sollentuna ändå får en stor basstation med bland annat polisledning och krimjour.

– Det kommer i vilket fall att finnas många poliser i Sollentuna och skulle även lokalpolisstationen ligga där blir avståndet för stort upp till Sigtuna, säger Christer Nilsson.

Exakt hur många poliser som ska arbeta på den nya stationen är inte klart.

– Det bestäms med hänsyn av befolkning och brottsstatistik. Men det blir mellan 100 och upp till 200 poliser, säger Christer Nilsson.

Sollentuna kommuns säkerhetschef Richard Buske tar de planerade förändringarna med ro.

– Förutom lokalpoliskontor kommer det att finnas en utsedd kommunpolis. Jag tror att det kommer att innebära en väg in till polisen för kommunen och ett närmare samarbete än i dag, säger han.

Enligt Richard Buske är det viktigare att vissa poliser jobbar specifikt med Sollentuna, än var de är stationerade geografiskt.

Förmodligen kommer det dessutom att dröja flera år innan den nya polisstationen i Väsby tas i bruk. Tillträdande polismästare Christer Nilsson vill inte spekulera i när en invigning kan bli av.

– Jag har ingen uppfattning om det i dag. När jag tillsatt lokalpolisområdeschefer får de tillsammans med kommunerna titta på lokalerna för att ge invånarna den bästa servicen.

Fakta

Så blir den nya polisorganisationen

På lokalpolisstationen kommer utryckning, brottsförebyggande närpoliser samt utredningar för mängdbrott och ungdomsbrott att samlas.

På basstationen i Sollentuna kommer en reception att vara öppen dygnet runt. Där kommer också passexpedition, polisledning och avdelningen för grova brott att finnas.

Totalt kommer 17 lokalpolisområden att finnas i Stockholm varav sju i norra Stockholm.

Källa: Polisen