ANNONS

Sollentuna först i Sverige med nytt konstgräs

Helenelunds IP har fått nytt konstgräs.
Helenelunds IP har fått nytt konstgräs.
Helenelunds IP har blivit mer miljövänlig. Detta med hjälp av en ny typ av konstgräs som ska se till att mikroplaster inte riskerar att hamna i naturen.
ANNONS

Helenelunds IP har fått nytt konstgräs.

Sollentuna kommun har valt att ta bort det gamla konstgräset bestående av granulatkulor och satsar i stället på ett mer miljövänligt alternativ.

Risken med vanligt konstgräs är att de miljöfarliga gummikulorna dras med från planen och hamnar i naturen, men den nya planen är alltså helt fri från granulat.

Det nya materialet är i stället ett hybridgräs som består av en blandning av vanliga raka grässtrån och så kallat ”krullgräs”.

– På en vanlig konstgräsmatta är det ofta granulatkulorna som gör att gräset står upp – på dessa planer finns i stället ett lager krullgräs på botten. Det är samma material som de andra grässtråna men väldigt tjocka och krulliga. Detta ska göra att gräset behåller sin stadga, säger Vili Yrjänä, idrottskonsulent på kultur- och idrottskontoret.

Först i Sverige

Sollentuna blir först i Sverige med att testa denna typ av konstgräs på en fullstor fotbollsplan.

Det har tidigare testats på elvamannaplaner i bland annat Oslo där Sollentuna FK även har varit på studiebesök för att kontrollera kvaliteten på gräset.

Senare i höst sker även en renovering av Edsbergs sportfält och Norrvikens IP – men dessa planer kommer att behålla granulatkulorna.

– Där kommer vi utföra omfattande åtgärder för att behålla granulatkulorna på plats och det kommer läggas stora resurser på drift och skötsel. Helenelunds IP är ett väldigt speciellt läge då det är lika mycket skolgård som fotbollsplan på hög nivå – där behövde vi tänka nytt, säger Vili Yrjänä.

ANNONS

Redan från och med i morgon, lördag, kommer man kunna lira boll på det nya gräset.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.