ANNONS

Sollentuna Musikklasser fick bäst betyg i Sverige

Sollentuna Musikklasser
Sång i kör bidrar till en vi-känsla och bra stämning tror Sollentuna Musikklassers rektor.
Niorna i Sollentuna Musikklasser brukar få fina betyg, men årskullen som gick ut våren 2018 sticker ändå ut.
Med 301,3 i genomsnittligt meritvärde var man bäst av Sveriges samtliga 1 143 kommunala högstadieskolor, det visar statistik från Kolada som jämför kommunernas verksamheter.
ANNONS

– Vi är väldigt glada och stolta över våra duktiga elever och pedagoger, det är ett teamwork, säger skolans rektor Åse Mellerstedt.

Brukar era nior ha så här strålande betyg?

– Vi brukar ha höga meritvärden, men det här var exceptionellt. Över 300, det är det högsta vi har haft.

Varför brukar era elever få så fina meritvärden?

– Det är ett långsiktigt kvalitetsarbete bakom, och alla ämnen är lika viktiga även om våra elever söker sig till oss i årskurs 4 för att de tycker om att sjunga och gör ett sångprov för att komma in. Och så sjunger eleverna tillsammans i kör och det bidrar till en bra stämning, en vi-känsla, och att vi har ett bra inlärningsklimat.

Eleverna tas in via sångprov, tror du att det finns en korrelation där – att sång- och musikintresserade barn ofta är duktiga och motiverade i skolan?

– Det vet jag inte, men man vet ju att musik och matematik hänger ihop. Och så är det väldigt viktigt att det finns en atmosfär där det är okej, eller till och med bra, att vara duktig i skolan. Så är det hos oss, både bland pojkar och flickor.

Niorna som går ut nu i juni, är de lika duktiga som ”Class of 2018”?

– Ha, ha, man kan inte ställa krav på att vi ska leverera Sveriges högsta meritvärde varje år, men absolut, vi har duktiga elever.

ANNONS

Sollentuna Musikklasser delar skolbyggnad med Häggviksskolan och tar varje år in 60 elever i årskurs 4. Som regel har skolan två klasser per årskull i årskurs 4–9.