Varning för oseriösa hantverkare

Presskonferens med de nya kommunpoliserna för Sollentuna och Upplands Väsby.Johan Lundgren
Johan Lundgren varnar för oseriösa hantverkare.
Polisen brukar beskriva oseriösa hantverkare som ett säkert vårtecken.
– Vi har fått information att den här typen av hantverkare har setts i Norrtälje och Uppsala, säger Johan Lundgren, polis i Sollentuna.

Flera polisenheter går nu ut med varningar för oseriösa hantverkare. Johan Lundgren, kommunpolis i Sollentuna uppmanar kommuninvånarna att inte anlita hantverkare för jobb du inte har planerat.

– Man ska inte hoppa på ett erbjudanden när någon kommer och säger att de kan renovera altanen eller uppfarten för en billig peng. Låter det för billigt för att vara sant kan det bli en dyr peng i slutändan, säger han.

Det är viktigt att alltid ta referenser och kolla att företaget har f-skattesedel. Johan Lundgren berättare att det är vanligt att oseriösa hantverkare riktar in sig på äldre personer eller andra som kan ha svårt att värna sig.

– Det är viktigt att säga nej tack om det är en tjänst du inte vill ha. Många äldre kan känna sig osäkra om någon knackar på och säger att huset ser ut att  ara i renoveringsbehov

Polisen har fått signaler om att misstänkta personer nyligen landat i flera kommuner runt stan, bland annat Norrtälje och Uppsala.

– Så länge det finns en marknad kommer det att återvända. Ett vårtecken, säger Johan Lundgren.

Fakta

Så skyddar du dig

  • Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.
  • Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.
  • Anlita bara hantverkare med F-skattsedel. Även utländska företagare kan få svensk F-skattsedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.
  • Teckna ett skriftligt avtal över vad hantverkaren ska utföra och vad det ska kosta. Annars kan det vara svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.
  • Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.
  • Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.
Källa: Polisen