Min lokala hjälte

Sollentuna rasar i skolrankning

skola
Soley Aksöz Lithborn (M).
Soley Aksöz Lithborn (M).
På ett år har Sollentuna kommun rasat från plats 67 till 142 i Lärarförbundets rankning över bästa skolkommun. Men Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, vill inte fästa alltför stor vikt vid en enskild rankning.

Lärarförbundet utser Sveriges bästa skolkommun sedan 2002 för att sätta fokus på kommunernas roll som huvudmän för skolan. 1 är den bästa placeringen som går att få, och 290 den sämsta. I årets rankning har Sollentuna tappat 75 placeringar jämfört med förra året, från plats 67 till 142.

Men Soley Aksöz Lithborn (M), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, vill inte fästa alltför stor vikt vid en enskild rankning.
– Lärarförbundet är ett fackförbund som har dragit fram statistik. Självklart tittar jag på vad de har kommit fram till, men jag tar ändå resultatet med en nypa salt.

Kriterier som ingår i rankningen är bland annat resurser till undervisningen, utbildade lärare, lärartäthet, friska lärare, lärarlöner med mera. Sollentuna har försämrat sitt resultat i 10 av de 13 kriterierna. I kriterierna resurser och högskolebehörighet har man förbättrat sig, och i kriteriet lärarlöner ligger man kvar på näst bäst i Sverige.

Soley Aksöz Lithborn (M) menar att Sollentuna redan jobbar med alla de områden som tas upp i rankningen, både där Sollentuna har stigit och tappat.

– Enligt Skolverket har vi höjt vårt meritvärde, vilket jag tycker är glädjande att se. Vi jobbar kontinuerligt med sjukskrivningar och arbetsvillkor för att lärarna ska ha det så bra som möjligt. I SKL:s rankning Öppna jämförelser hamnade vi på plats 17. Det är väldigt många rankningar som kommer ut med olika siffror. Jag är nöjd med det arbete vi gör ute i skolorna.

För att ta del av hela rankningen, besök https://www.lararforbundet.se/basta-skolkommun