Flera tusen träd i Sollentuna strök med i Alfrida

Rotvälta Rösjöskogen
En av drygt 20 rotvältor, många av dem stora, som Arne Johnson såg under sin promenad i Rösjöskogen.
Bara på en kort promenad genom Rösjöskogen, från Bergendal till Kolartorp, räknade Sjöbergsbon Arne Johnson till över 20 omkullblåsta granar.
Totalt i Sollentuna föll flera tusen träd offer för stormen Alfrida i början av januari, berättar Rikard Dahlén, naturvårdschef i Sollentuna kommun.

– Det verkar vara de största granarna, de som har exponerats mest för vindbyarna, som har råkat värst ut. Många av träden vi såg i Rösjöskogen hade lämnat jättelika rotvältor efter sig. En var uppemot fyra meter hög. De kan ju vara farliga för barn som klättrar på dem, säger Arne Johnson.

”Alltid bra att vara försiktig”

En omtalad fara med rotvältar är att de kan slå igen. Den risken gäller dock så gott som enbart dem som arbetar med att ta hand om rotvältorna, förklarar Rikard Dahlén.

– När man kapar bort stammen, så att det blir en för liten del kvar som motvikt, då måste man vara försiktig. Men så länge hela stammen är kvar kan den inte slå tillbaka. Men en rotvälta kan vara spännande för barn att leka på och bygga kojor i, och det är alltid bra att vara försiktig, säger han.

”Stormfällda träd är en del av skogens ekologi”

Och just nu är det alltså ovanligt gott om rotvältor i Sollentuna. Stormen Alfrida den 2 januari var inte att leka med.

– Den var ovanligt kraftig och den kom från norr, det brukar de inte göra, säger Rikard Dahlén.
Under januari och februari betades alla skogar och dungar nära bostadsområden av i jakt på stormfällda träd som kunde utgöra en fara.

– Har vi misstankar om att en rotvälta kan vara farlig så åtgärdar vi den, men ligger den på marken med hel stam så får den i regel ligga kvar. Stormfällda träd är en del av skogens ekologi.

Flera tusen träd i Sollentuna fälldes av Alfrida

Bara i skogsområdena nära bebyggelse fanns cirka 1 000 träd som fällts av Alfrida, berättar Rikard Dahlén.

– Och ute i skogarna finns ännu fler, säkert flera tusen träd sammanlagt. Och då klarade vi oss ändå förhållandevis väl här i Sollentuna eftersom vi inte har skogsbruksgallrade skogar utan i stället är de ganska uppvuxna och täta.