ANNONS

Sollentuna är en av Sveriges smutsigaste kommuner

Tät trafik E4
Tät trafik vid Haga Norra, där bilarna precis har passerat Sollentuna på väg in mot Stockholm.
Statistik från Naturvårdsverket visar att gränsvärdena för kvävedioxid i luften överskrids på flera platser i landet, något som gör att Sverige riskerar att fällas i EU-domstolen.
Sollentuna är en av de värsta kommunerna i landet. Boven är främst E4 som går genom hela kommunen.
ANNONS

– Vi har en bra bit kvar för när det gäller luftkvalitet, konstaterar Johan Genberg Safont på Luftenheten på Naturvårdsverket, till Sveriges Natur.

Naturvårdsverket rapporterade nyligen in förra årets luftkvalitetsdata till EU, och halterna är så höga att de skadar människors hälsa.

Dålig luft dödar 7 600 svenskar per år

I Sverige uppskattas 7 600 personer dö i förtid varje år på grund av bristande luftkvalitet, och luftföroreningar kostar samhället 56 miljarder kronor varje år.

När det gäller partikelhalter i luften är situationen värst i Visby, följt av Sundsvall och Södertälje.

Kväveoxider irriterar slemhinnorna

Statistiken visar att även gränsvärdet för kvävedioxid, NO2, överskrids i flera kommuner, och här finns alltså Sollentuna med på den trista topplistan.

Kväveoxider är giftiga och irriterar luftvägarna och slemhinnor. Gränsvärdesnormen som finns för kväveoxid bör inte överskridas eftersom de då blir ett hälsohot. Trots detta har flera kommuner halter som överskrider normen som tillåter sju överskridande dygn per år.

Sollentuna femte värst i Sverige

Uppsala är värst, där överskreds gränsvärdet 31 i fjol. Därefter kommer Stockholm, Umeå och Göteborg – och på femte plats återfinns Sollentuna där gränsvärdet överskreds 14 dygn 2018.

Orsaken är biltrafiken. Från söder till norr korsas Sollentuna av E4, vilket ger höga halter kvävedioxid.

ANNONS

Kan orsaka hjärtattack och stroke

De vanligaste dödsorsakerna som kopplas till höga halter förorenad luft är hjärtattack och stroke, de svarar för 80 procent av dessa dödsfall.

Små mikropartiklar är den farligaste föroreningen. De beräknas orsaka 467 000 förtida dödsfall per år i Europa. Kvävedioxid (NO2) beräknas orsaka 71 000 extra dödsfall per år och marknära ozon (O3) 17 000 dödsfall.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.