ANNONS

S: ”Fel läge att spara på arbetsmarknadsåtgärder”

Komvux (illustrationsbild).
"Helt fel läge att skära ner på åtgärder som får människor i jobb", menar oppositionsrådet Joakim Jonsson (S).
Kommunstyrelsen godkände i måndags kompetens- och arbetsmarknadsnämndens förslag på åtgärder kring vuxenutbildning och arbetsmarknadsåtgärder för att klara nämndens budget för 2020. Inte bra nu under coronakrisen när arbetslösheten ökar snabbt, tycker S, V och SP.
ANNONS

– Det här är helt fel läge att skära ner på åtgärder som får människor i jobb. Coronakrisen har redan lett till stora varsel. Kommunen behöver inse allvaret och ta ansvar för att hantera en ökande arbetslöshet, säger Joakim Jonsson, oppositionsråd (S).

Hittills har över 20 000 personer i Stockholms län varslats på grund av coronaviruset och enligt Swedbanks senaste ekonomiska prognos kommer arbetslösheten i Sverige vara uppe i 10 procent till sommaren.

Mer än vartannat varsel i Sverige drabbar Stockholm

Man måste kunna prioritera om”

Regeringen presenterade ett krispaket för jobb och studier i måndags, men samtidigt blir det enligt Joakim Jonsson åtstramningar på vuxenutbildning och arbetsmarknadsåtgärder i Sollentuna.

Förslaget innebär enligt Joakim Jonsson att man skär ner på vuxenutbildningen så att endast den som saknar utbildning kommer att kunna erbjudas yrkesutbildning och att bara de som står längst från arbetsmarknaden ska kunna få hjälpinsatser från arbetsmarknadsenheten.

Socialdemokraterna reserverade sig mot beslutet tillsammans med Vänsterpartiet och Sollentunapartiet.

– Nu har vi ett nytt allvarligt läge att förhålla oss till, då måste man kunna vara flexibel och prioritera om, säger Joakim Jonsson.

ANNONS

”Vi har inte ändrat budgeten”

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Thunes (M) förklarar att alla nämnder som går med underskott får i uppdrag att rätta till det, och att nämnderna själva tar fram förslag på hur det ska gå till.

– Vi har inte ändrat budgeten, den ligger fast för 2020. S, V och SP yrkade avslag på hela ärendet som handlade om att godkänna nämndernas egna förslag på åtgärder, förslag som de själva tidigare har ställt sig bakom i respektive nämnd.

”Det är inga nedskärningar”

Enligt kompetens- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Anders Manell (L) stämmer det inte heller att det handlar om besparingar.

– Vi drar inte ner på antalet platser, det är inga nedskärningar, vi räknar med ytterligare 50 platser för eftergymnasial yrkesutbildning, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.