ANNONS

Sollentuna utplånas om meteorit slår ner

Efter att flera tidigare undergångsprofetior slagit slint, är det snart dags att hålla andan igen.

Denna gång bär mayaindianernas kalender skulden.
ANNONS

Nästan alla julklappar avprickade, skinkan inhandlad och juleljusen stöpta.

Då kan det komma som en trist överraskning att jorden går under nu på fredag. Åtminstone enligt vissa tolkningar av de gamla Mayaindianernas kalender.

Då tar kalendern nämligen slut, och det kan ju bara betyda en sak. Eller?

Och tror man inte på det kan man i alla fall fundera över vad som skulle hända om en meteorit störtade ner och träffade, säg grannkommunen Upplands Väsby.

”Plötsligt märks ett kraftigt ljussken i nordöst. Det rör sig under några sekunder sydväst över himlen, allt mer ljusstarkt tills det skiner mer än solen. När det når horisonten flammar det upp och försvinner” skriver forskarna Håkan Andersson och Anders Sandberg i en studie kallad ”Upplands Väsbys Undergång”.

I den listas följderna om en meteorit med cirka 200 meters diameter skulle råka dimpa ned. Syftet har varit att studera katastrofer med låg sannolikhet, men med stora effekter.

Inte bara Upplands Väsby, utan även Sollentuna, skulle nämligen begravas i glödande stenmassor och bara två procent av invånarna i de båda kommunerna skulle överleva katastrofen.

Som epicentrum valdes Råbäcksvägen i Upplands Väsby.

Forskarna tyckte platsen var lämplig eftersom man här kunde studera både tätorts- och landsbygdseffekter.

ANNONS

Även om risken är osannolikt liten finns det alltså domedagsprofeter som spår jordens undergång nu på fredag.

Hur orolig behöver man vara?

– Det beror på hur ängslig man är. Själv är jag inte rädd för meteoritnedslag. Det är statistiskt farligare att gå ut i trafiken, säger Claes-Ingvar Lagerkvist, professor i astronomi vid Uppsala universitet.

Han berättar att stora smällar orsakade av nedfallande himlakroppar är mycket ovanliga.

Den senast kända smällen skedde 1908 i Sibirien, då ett skogsområde stort som Gotland brann upp på grund av en kraschande meteorit.

Fakta

Stor krater