ANNONS

Sollentuna vill ha regionaltågstopp

Sollentuna eller Solna - det är alternativen för ett nytt regionaltågstopp mellan Arlanda och centralen.

Trafikverket pekar ut Solna, men Sollentuna kommun har inte gett upp hoppet.
ANNONS

Regionaltågen som knyter ihop Stockholm med Uppsala och Mälardalen är strategiskt viktiga för arbetspendlingen till länet. I framtiden ska de få ytterligare ett stopp norr om Stockholm, någonstans mellan centralen och Arlanda.

I landstingets översiktsplan pekas Häggvik, Sollentuna centrum och Helenelund ut som möjliga platser – vilket Sollentuna kommun hoppas ska bli verklighet.

– Det vore konstigt om regionaltågen inte stannar där regionplanen säger att vi ska koncentrera byggandet av arbetsplatser i framtiden, som Helenelund-Kista, säger planeringschefen Anders Hallmén.

Men även Solna vill ha stoppet och Trafikverket har förordat Solna station som den bästa platsen.

– Vår tolkning är att det beror på trafiktekniska orsaker snarare än vad som är strategiskt bra för regionen. Dels kräver tågstoppet sex spår in mot centralen. Det betyder att man behöver bygga ytterligare två spår vid exempelvis Helenelund – men det ingår redan i planerna för utbyggnaden av Ostkustbanan, säger Anders Hallmén och fortsätter:

– Dels ser SL kanske fördelar med ett stopp i Solna som på ett bättre sätt kan avlasta trafiken i city, men det är i så fall ett kortsiktigt synsätt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.