Sollentuna vill ta emot fler flyktingar

Inte sedan andra världskriget har så många människor tvingats fly från krig och katastrofer.

Nu vill partierna i kommunfullmäktige att Sollentuna ska ta emot fler flyktingar

Totalt är, enligt FN, över 60 miljoner människor på flykt i världen. Närmare 40 miljoner är internflyktingar i sitt eget land, medan en miljon personer beräknas söka asyl i EU-länderna och 74 000 i Sverige – ytterst få av dessa hamnar i Sollentuna.

Grannkommunerna Järfälla och Sundbyberg har i år tagit emot 2,29 respektive 3,11 personer per tusen­ invånare som fått uppehållstillstånd.

För Sollentuna är samma siffra 1,70, alltså en bit under,­ visar statistik från Migrationsverket. Men nu vill en tydlig majoritet av partierna i kommunfullmäktige justera upp den siffran och öppna upp kommunen för fler flyktingar.

En enkät som Lokaltidningen Mitt i har gjort visar att sju av åtta partier i kommunfullmäktige anser att Sollentuna bör ta emot fler flyktingar, endast Sverige­demokraterna vill minska mottagandet.

– Vi är en rik kommun med 70 000 invånare som tar emot väldigt få flyktingar. Det är alldeles självklart att vi ska kunna ta emot fler. Det går inte att säga någon­ exakt siffra för vi måste också­ ha balans när det gäller­ bostäder, säger Anna-Lena Johansson (FP), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Hos det största oppositionspartiet Socialdemokraterna vill man se en snabb förändring.

– Vi hade i vår senaste budget om ett dubblerat mottagande omgående. På sikt vill vi ta emot så många att vi ligger bland dem främsta i landet i förhållande till invånarantalet, säger Freddie Lundqvist (S).

Samtidigt som Sollentuna vill öppna upp för ett större mottagande kräver Anna-Lena Johansson också mer av andra kommuner.

– Vi står redo för en ökning,­ men det är viktigt att alla kommuner tar sitt ansvar,­ säger hon.

Till exempel tar grannarna Täby och Danderyd emot 0,77 respektive 0,93 personer per tusen invånare som fått uppehållstillstånd.

Fakta

Så många flyktingar tas emot

Siffrorna anger personer per tusen invånare som har fått ­uppehållstillstånd.källa: Migrationsverket