ANNONS

Sollentunabo åtalas i stor bedrägerihärva

En 23-årig Sollentunabo har åtalats för penninghäleri i Stockholms tingsrätt.

Åtalet är en del av den stora Trojan-härvan där 65 miljoner kronor har stulits i samband med internetbedrägerier de senaste åren.
ANNONS

Mitt under semestern på västkusten upptäckte en familj från Stockholmsområdet att 85 000 kronor plötsligt hade försvunnit från deras konto.

Nu har en 23-årig Sollentunabo åtalats för penninghäleri. Sollentunabon ska först ha upplåtit sitt konto till bedragaren som förde över familjens pengar till honom. Sedan ska 23-åringen ha tagit ut större delen av pengarna och skickat dem vidare genom att göra insättningar på flera olika växlingskontor i Stockholm.

Åtalet är en del i den så kallade Trojan-härvan med upp emot 600 ärenden som polisen började nysta upp sommaren 2012.

– Längst upp i toppen av kedjan handlar det naturligtvis om väldigt välorganiserad brottslighet, säger Ulf Palm på länskriminalen.

Gemensamt för fallen i Trojan-härvan är att personer runt om i Sverige har blivit bestulna på pengar efter att deras lösenord och inloggningsuppgifter till internetbanken kommit i orätta händer. Uppgifterna har kapats med hjälp av så kallade trojaner – en slags program som kan ta sig in i en dator, till exempel genom infekterade webbsidor eller falska uppdateringar till vanliga datorprogram.

– Du märker aldrig att du har fått in det i ditt system, säger Ulf Palm.

Hittills har åklagare till största delen kunnat åtala vad Ulf Palm kallar för ”målvakter”, som den 23-årige Sollentunabon. I vissa fall har de kunnat komma åt nästa nivå, ”rekryterarna”, sådana som den främling som tog kontakt med Sollentunabon och bjöd honom på alkohol på krogen och förmådde honom att låna ut sin bankdosa och uppge sina kontonummer.

– Det är väldigt svårt för polisen att spåra pengarna, de skickas ofta ut ur Sverige väldigt fort, säger Ulf Palm.

23-åringen nekar till brott och säger i förhör att han litade på att den man som tog kontakt med honom inte hade några brottsliga uppsåt.

ANNONS

Alla drabbade i Trojan-härvan har fått tillbaka sina pengar från sina respektive banker.

Fakta

Så skyddar du dig mot trojaner

Var aktsam om en webbsida begär att du ska skriva in ditt lösenord flera gånger och logga in på nytt – det kan vara ett tecken på att en trojan försöker kapa dina uppgifter.

Se till att ha uppdaterade virusprogram och webbläsare.

Undvik att ladda ner programvara som är piratkopierad.

Källa: Polisen

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.