ANNONS

Sollentunabo har näst största Facebookgruppen

Ett kollage från några av Facebookgruppens medlemmars egna återbruk.
Ett kollage från några av Facebookgruppens medlemmars egna återbruk.
Med drygt 260 000 medlemmar är "Återbruka mera" näst störst av alla svenska Facebookgrupper.
Och grundaren till sidan är 57-åriga Anne-Sofie Ampén som bor i Rotsunda.
– Jag hade ingen sån vision egentligen, utan det bara rullade på så att säga, berättar hon.
ANNONS

När Sollentunabon Anne-Sofie Ampén gick med i Facebook upptäckte hon att något hon själv tyckte var viktigt saknades på sajten.

– Det fanns inget återbruk alls, inga såna grupper. Jag har en utbildning som hemslöjdskonsulent och startade helt enkelt en för att införliva mer hantverk och handarbete, säger hon.

En medlem la upp en bild på en fin återbrukad klänning och plötsligt började gruppen växa så det knakade – Anne-Sofie berättar att det vissa dagar kunde vara tusentals nya personer som sökte medlemskap.

Ville stoppa slösandet

Ett mål för ”Återbruka mera” är att folk ska sluta göra sig av med saker och skaffa nya – och istället hitta finurliga sätt att återbruka dem.

– Så som man gjorde förr i tiden när man vände på slantarna, säger Anne-Sofie Ampén.

Hon fortsätter.

– Jag ville helt enkelt få människor att spara på saker eftersom det är så mycket resursslöseri – det här slit och släng ska man inte hålla på med tycker jag.

”Människor behöver en frizon”

De drygt 260 000 medlemmarna gör ”Återbruka mera” till näst störst bland svenska Facebookgrupper, strax efter ”Thuglife gruppen” och en bra bit före trean ”Stå upp för Sverige” (tidigare ”Stå upp för Peter Springare). Och att gruppen är så populär idag tror Anne-Sofie Ampén beror främst på två saker.

– Dels att det inte förekommer några länkar eller någon reklam, och dels är det att du som medlem enbart får ge positiv respons och uppmuntrande ord i kommentarerna, säger hon.

ANNONS

Hon fortsätter.

– Det finns så mycket negativt runt om oss att människor behöver ha en slags frizon, och det har gruppen blivit det för många, kan man nog säga.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.