Sollentunabon med i trion som vann SM-guld i säkerhet

Leopold Hermansson, Axel Nilsson, Fredrik Ekholm, SM i Säkerhet, Danderyd gymnasium
Fredrik Ekholm, Axel Nilsson och Leopold Hermansson firar SM-segern i Leopolds kök.
När SM i säkerhet summerades stod tre killar från Danderyds gymnasium högst upp på pallen. En av dem är Fredrik Ekholm från Sollentuna. Men frågan är om de skulle kunna hacka sig in i Pentagon eller Nasa...

Leopold Hermansson, Axel Nilsson och Fredrik Ekholm kan skriva in svensk mästare på sina CV:n. De vann nyligen säkerhets-SM – en tävling för gymnasieelever i datorsäkerhet.

De tre killarna går på Danderyds Gymnasium matematik spetsutbildning och har ett stort intresse för datorer. Alla tre har relativt hög erfarenhet av att hålla på med datorer, programmera och hantera olika program.

Det var en av de bidragande orsakerna som låg bakom segern, tror de.

– Vi har alla tre deltagit i ett par liknande tävlingar tidigare, till skillnad från flera andra lag, där detta var deras första säkerhetsrelaterade tävling, säger Leopold Hermansson.

Stor tävlingsvana

Förutom erfarenhet av datorer är de alla talanger inom sina respektive idrotter. Leopold Hermansson har spelat ishockey i åtta år men tävlar numer i golf. Axel Nilsson tävlar i badminton och Fredrik Ekholm tävlar i volleyboll.

När Mitt i  gratulerar killarna till SM-guldet passar vi såklart på att slänga in en klassisk sportfråga – hur känns det?

– Väldigt bra såklart! Vi hade en förhoppning om att ta hem guldet innan, men det var mycket högre konkurrens än vi väntat oss och vi lyckades komma precis före laget på andraplats, säger Axel Nilsson.

Skulle ni kunna hacka er in på Pentagon eller Nasa?

– Absolut inte! Många av uppgifterna från Säkerhets-SM är gjorda för att likna situationer man kan stöta på på riktigt, men väldigt förenklade. För att hacka sig hos någon stor organisation som fokuserar enormt på säkerhet krävs (ifall det inte är omöjligt) otrolig skicklighet, brutala mängder tålamod och ihärdighet, och framför allt väldigt mycket tur, säger Fredrik Ekholm.

Nej, det fungerar visst inte alls som i filmerna. Det finns inte någon allmän metod för att hacka sig in någonstans. Och bra är ju det.

Fakta

Det här är SM-vinnarna:

Fredrik Ekholm

Ålder: 18 år.

Bor: Sollentuna.

Fritid: Tävlar i volleyboll.

Leopold Hermansson

Ålder: 16 år.

Bor: Djursholm.

Fritid: Har spelat ishockey i åtta år men tävlar nu i golf.

Axel Nilsson

Ålder: 17 år.

Bor: Hallonbergen.

Fritid: Tävlar i badminton.