ANNONS

Sollentunabonden: ”Som en droppe på åkern”

Anders Ström på Bögs gård i Sollentuna.
Anders Ström på Bögs gård i Sollentuna.
Anders och Bia Ström, syskon som driver Bögs gård, femte generationen;sollentuna;bonde;jordbruk;naturvård;lantbruk;
Anders Ström.
Regeringen har presenterat ett krispaket på 1,2 miljarder kronor för landets lantbrukare.
Anders Ström på Bögs gård gläds åt alla bidrag, men menar att krispaket inte gör någon större skillnad.
ANNONS

Under måndagseftermiddagen presenterade regeringen ett krispaket för landets lantbrukare. 1,2 miljarder kronor kommer att fördelas till svenska bönder under 2018 och 2019.

– Det här är ett unikt och exceptionellt stort krispaket för det svenska jordbruket, säger Isabella Lövin (MP) till Aftonbladet.

Krisplanen presenterades på en presskonferens där landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S), finansminister Magdalena Andersson (S) och klimatminister Isabella Lövin (MP) närvarade.

– Vi har räknat med 375 kronor per vuxet djur i stöd. Vi har satt ett takbelopp per gård på 150 000 kronor. En normal mjölkgård kommer få ungefär 60 000 kronor i stöd. Förstärkningen i likvida medel ska göra att lantbrukarna kan förhindra utslaktning av djur, sa Sven-Erik Bucht (S) under presskonferensen, skriver Aftonbladet.

”Som en droppe på åkern”

Anders Ström på Bögs gård i Sollentuna säger att alla bidrag välkomnas, men att regeringens krispaket inte kommer göra någon större skillnad.

– Det är lite som en droppe på åkern. Du får inte ens en rundbal för 375 kronor och det går en rundbal per vuxet djur, säger Anders Ström.

Anders räknar att kostnaden per rundbal ligger på ungefär 1000 kronor och att en normal mjölkgård är i behov av 500 balar.

– Så det blir ett bidrag på 60 000 kronor av 500 000 kronor. Men det är ju en hjälp på vägen, det sticker jag inte under stol med, säger Anders Ström.

Bara vädergudarna som kan hjälpa

På presskonferensen sa regeringen även att svenska bönder kommer att få importera grovfoder till sina djur och att krispaketet ska ge lantbrukarna stöd till att köpa in foder.

ANNONS

– Vi behöver foder, men vi kan inte importera massa konstiga grässorter som vi inte ska ha här i Sverige. Det krävs nästan att någon organisation sköter det där. Som enskild lantbrukare känns det långt borta att hitta en importör som ska importera till mig, säger Anders Ström.

Enligt Anders är det främst vädergudarna som kan hjälpa i den allvarliga kris som råder på Bögs gård och andra gårdar runt om i landet.

– Det måste börja regna nu, det är bråttom så det visslar om det, säger Anders Ström.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.