Sollentunabor om hur det ska bli tryggare

Edsberg och Tureberg ligger i fokus när det nu görs extra satsningar på just tryggheten i kommunen. Men vad tycker de boende själva? Vi ställde frågan ute i områdena.

Hur ska Sollentuna bli tryggare?

Fadi Qaryaqos, 15 år, Tureberg:
– Det handlar inte om att göra det tryggare, det är ganska tryggt om man tanker efter. Det är bara stereotyper av folk som bor här, att de skulle vara gangsters och maffia men här är det ganska lugnt, jag har levt här i sex år. Jag känner mig hemma här.
Sonia Campos, 64 år, Edsberg:
– Jag känner mig trygg. Det händer saker ibland i hela området men för mig spelar det ingen roll för när det är mörkt går jag inte ut. Lansek att vi behöver fler poliser som rundar området.
Ali Sultanpour, 52, Tureberg:
– Det är bara genom utbildning för polisens närvaro hjälper inte. Deras fönster blir krossade och det räcker inte att polisen är här på torsdagarna, de ska vara här flera dagar i veckan och passera med bilar ofta, då blir området tryggare. Men mest genom utbildning så att de unga inte följer värstingarna.
Anna-Lena Johansson, 53 år, Norrviken, politiker:
– Jag tror man måste börja redan i förskolan och stötta föräldrar i sitt föräldraskap, se till att det finns bra verksamheter för barn. Man kanske ska flytta ut kultur- och fritidsverksamheter till vissa områden så att den blir tillgänglig för alla. Sedan ska vi int glömma de äldre heller, då handlar det om att få ut dem i studier, arbete och praktik.
Tina Jansson, 53 år, Edsberg:
– Du frågar fel person för jag känner mig väldigt trygg här. Jag har mitt barn och barnbarn som bor här och vi är trygga för vi tillåter oss inte heller att vara rädda, så enkelt är det. Busliv är det överallt men sedan beror det på hur man väljer att ta det.
Erin Bastias, 23 år, Edsberg:
– Kanske fler mötesplatser, speciellt för ungdomar för de är nog mer exponerade och behöver ställen där de kan känna gemenskap och trygghet. Jag tror att mötesplatser och aktiviteter skapar mer empati mellan människor och det skulle kunna förhindra brottslighet.