ANNONS

Sollentunaföretag mötte Tunisiens president

Björn Lind och Erik Martinson mötte Tunisiens president för att prata om en solcellspark i landet.
Björn Lind och Erik Martinson mötte Tunisiens president för att prata om en solcellspark i landet.
Nu expanderar Sollentunaföretaget SVEA solar och börjar snart bygga ett logistikcenter i Norrviken – som ska bli Sveriges största. Förra veckan slöt man också ett avtal med Tunisien om att bygga en stor solcellspark.
ANNONS

Företaget SVEA solar grundades av Sollentunabon Erik Martinson och vännen Björn Lind, för ganska precis två år sedan. Deras företagsidé handlar om att sälja färdiga solcellslösningar.

– Folk blir mer och mer medvetna och intresset blir större hela tiden. I Sollentuna har vi installerat 30 system bara i höst. Jag tror att det bara kommer att växa, säger Erik Martinson.

Nyligen köpte företaget mark på Bergkällavägen i Sollentuna, och tanken är att Sveriges största logistikcenter för solceller ska stå klart till nästa årsskifte.

– Det ska bli basen för vår verksamhet med logistikcenter, kontor och lager på sammanlagt 4 000 kvadratmeter. En lokal som vi kan växa i.

I dag har företaget 15 anställda, men växer i snabb takt. Förra veckan hade man möte med Tunisiens president och diskuterade en ny solcellspark i landet.

– Vi har skickat in en ansökan till världsbanken om finansiering om en första solcellspark. Just nu projekteras en lämplig landyta att bygga parken på, och anläggningen beräknas landa på cirka 6 megawatt. Förhoppningsvis kan vi börja bygga om drygt ett år.

I dag är en liten del av energiförsörjningen i Sollentuna kommun baserad på solceller. Men ambitionen är att det ska bli mer i framtiden.

– Förra våren ändrade kommunen ägardirektiven i Sollentuna energi så att man skulle kunna erbjuda solcellslösningar. Och snart kommer vi att lansera en solkarta för alla tak i kommunen, så att man kan se hur solen lyser och var man bäst kan placera solceller. I grunden handlar det ju om att minska klimatpåverkan, säger Malin Möller som är miljö- och klimatstrateg i Sollentuna kommun.

ANNONS
ANNONS