Sollentunagymnasterna vill kräva av alla

22 av 66 tillfrågade idrottsklubbar begär utdrag ur belastningsregistret av sina ledare.
22 av 66 tillfrågade idrottsklubbar begär utdrag ur belastningsregistret av sina ledare.
En tredjedel av de 66 idrottsklubbar som Lokaltidningen Mitt i har kartlagt i Stockholms län begär in utdrag ur belastningsregistret av samtliga sina barn- och ungdomsledare.
I Sollentuna begär ingen av tre tillfrågade klubbar in utdrag av alla sina ledare – bara av sina anställda tränare – men i Sollentunagymnasterna kan det vara på gång.

– Ja, vi håller just nu på att titta på hur man skulle kunna göra det praktiskt, kansliet jobbar med det. Det är mycket administration och det handlar om känsliga uppgifter. Vi vill inte behöva ha allt inlåst i ett arkivskåp. Kanske kan vi bara titta på pappret och sedan slänga det. I oktober ska det upp i styrelsen. Det här är en jätteviktig fråga, säger Christine Stadling, ordförande i Sollentunagymnasterna som har cirka 1 700 medlemmar.

”Oöppnat kuvert”

I Sollentuna FK, som har cirka 3 300 spelare och 700 ledare pågår ingen sådan diskussion just nu.

En av tre kollar om ledare dömts för sexbrott

– Nej, vi kräver att våra arvoderade tränare ska begära ett utdrag som de lämnar till oss i oöppnat kuvert för att avtalet ska godkännas mellan oss. Det systemet har funnits sedan många år tillbaka, Det fanns redan i en av de tidigare föreningarna innan sammanslagningen. Vi tycker det är ett bra sätt att arbeta när det handlar om tränare i dessa åldrar som dessutom är arvoderade. Men vi begär inte utdrag av våra ideella ledare, säger Mikael Thorstensson, klubbchef i Sollentuna FK.

”Alltid flera ledare i varje grupp”

Likadant fungerar det i friidrottsklubben Turebergs FK med drygt 1 000 medlemmar.

– Det har varit mycket diskussioner inom idrotten och framför allt för några år sedan då det uppdagades vad Patrik Sjöberg varit med om. Han var ju friidrottare dessutom. Då kom det en del frågor från föräldrar hur vi jobbar med de här frågorna. Vi började begära in utdrag ur belastningsregistret av våra etablerade tränare, men inte de ideella. De är i regel ungdomar eller föräldrar och vi har alltid flera ledare och även ledare av båda könen i varje grupp, säger Turebergs FK:s klubbchef Thomas Waldetoft.

Hela listan: Se om din klubb kollar tränarna