ANNONS

Sollentunahems vd i lönetoppen

Sollentunahems vd Lars Callemo tjänar 106 600 kronor i månaden. Det är över 50 000 kronor över den genomsnittliga vd-lönen på kommunala bostadsbolag.
ANNONS

Tidningen Hem och hyra har undersökt lönerna för vd:arna i landets kommunala bostadsbolag. Sollentunahems vd Lars Callemo har den sjätte högsta lönen. Genomsnittslönen för vd:ar i kommunalt ägda bostadsbolag ligger på 62 500 kronor i månaden.

Tomas Franzén (M) är ordförande i Sollentunahems styrelse. Han menar att styrelsen har varit observant på vd-lönens storlek.

– Jag har verkligen varit observant på löneläget bland fastighetschefer på kommunala bolag i Stockholmsområdet. Det har inte varit några höga löneökningar under min tid, säger han.

– Sedan är ju lönen också ett konkurrensmedel. Vi vill ju ha hit duktig personal. Men vi ska inte märka ut oss och ligga mycket högre än andra kommunala bostadsbolag.

Att Sollentuna nationellt faktiskt utmärker sig, genom att ligga på plats 6 av 271 tillfrågade kommunala bolag, tycker Tomas Franzén inte är relevant.

– Det blir fel om man tittar på det nationellt. Kostnadsläget är väldigt olika om man jämför storstäder och mindre kommuner ute i landet och även löneläget om man jämför med privata sektorn och det är ju där vi konkurrerar om personal, säger han.

Lars Callemo är nöjd med sin lön, men vill inte kommentera hur det motiveras att den är så hög.

– Det är svårt för mig att värdera mig själv. Den bygger väl på en värdering av min kompetens som gjordes när jag tillsattes, säger han.

Oppositionsrådet Freddie Lundqvist (S) tycker att det är svårt att göra en bedömning, men att lönen borde ligga i linje med uppdragets ansvar och bolagets storlek. Ju större bolag desto rimligare med en högre lön.

ANNONS

– Spontant så tycker jag att det låter tveksamt att vi ligger på sjätte plats, säger han.

Jan Peter Mattsson, ordförande i Hyresgästföreningen i Sollentuna tycker att lönen är för hög.

– Man förvånas över att den är så pass hög. Men det är styrelsens beslut och vi kan bara ha synpunkter på det.