Sollentunakrogar bland landets bästa

Två av Sveriges 472 bästa krogar finns i Sollentuna, enligt White Guide.

Ytterligare ett antal finns i grannkommunerna – och då är innerstan inte inräknat.

Sex av Sveriges totalt tio krogar krönta med Michelinstjärnor ligger bara en dryg kvart bort med pendeltåget söderut. Huvudstaden är också överrepresenterad när inhemska tidningen White Guide listar Sveriges bästa restauranger.

I deras guide till den sven­ska gastronomin finns för den äventyrliga dock även en hel del att hämta i förorten.

Östermalm må ha 22 av de bästa 472 krogarna i landet. Men även orter som Sollentuna, Upplands-Bro, Sigtuna och Solna har restauranger i toppklass som lätt glöms bort. Godbitar som matkritikerna på White Guide dock inte missat.

– Vi tycker det är extra kul när vi hittar restauranger utanför innerstan. De behöver också oss på ett annat för att folk ska hitta dit, säger Mikael Mölstad, vd för White Guide.

Hur hittarna ni krogarna?

– När jag och Bengt Frithiofsson började med det här 1998 utgick vi från hans gamla guider. I dag har vi en ganska omfattande databank med krogar som vi omvärderar ibland. Den byggts ut i takt med att vi hittar nya restaurangen eller får in tips.

Vad krävs för att omnämnas av er?

– Vi har ett team på 45 personer som åker runt och testar restauranger. I första hand tittar vi på mat och dryck, service och miljö och upplevelse. Vi gör allt anonymt så det finns ingen som kan påverka det vi gör, säger Mikael Mölstad.

Både Edsbacka bistro och Edsbacka wärdshus finns omnämnda i White Guide.

– Det är klart att det betyder mycket att nämnas. Det känns som ett erkännande. White Guide har en applikation för smarta mobiler, en del hittar nog hit tack vare den, säger Lisen Frank, restaurangchef på Edsbacka bistro.

Vad innebär det för kroglivet i Sollentuna att två krogar finns omnämnda i White guide?

– Det är klart att man skärper sig när man vet att det finns bra restauranger i närheten som man konkurrerar med. När Wärdshuset nu öppnat måste vi skärpa oss, säger Lisen Frank.

Fakta

Toppkrogar norr om Stockholm