Nu åker Sollentunas bänkar till Liberia

Peter Feldt, Birgitta Nilsson och dottern Mirdza Nilsson har samlat möbler till skolan.
Peter Feldt, Birgitta Nilsson och dottern Mirdza Nilsson har samlat möbler till skolan.
Totalt har de fått ihop 90 stolar och 70 bänkar.
Totalt har de fått ihop 90 stolar och 70 bänkar.
De har fått flera tavlor och säckar med kläder och leksaker.
De har fått flera tavlor och säckar med kläder och leksaker.
När Birgitta och Peter reste till Liberia besökte de skolan där allt saknades. Nu har de hittat gamla bänkar och stolar i Sollentunas skolor och samlat ihop kläder och leksaker. Nästa vecka skeppas containern.

Det började med en semester till Liberia i början av året. När Birgitta Nilsson och Peter Feldt checkade in på ett hotell frågade ägaren om de ville ha en rundtur. Då fick de hälsa på i en skola i byn Kpan som drivs av organisationen Butterfly Inc, grundad av hotellets ägare Lisa Viau Antoune. Men skolan hade varken bänkar eller stolar.

– I ett svagt ögonblick lovade jag att jag skulle göra efterforskningar när vi kom hem och skicka ner det vi hittade, säger Birgitta Nilsson.

Sagt och gjort. När paret kom hem i februari gick Peter Feldt till skolorna i Sollentuna för att träffa vaktmästarna och frågade om de hade några möbler eller annat material de kunde avvara.

– Nu när skolorna stänger för sommaren sorteras mycket bort. Då ringde vaktmästarna jag tagit kontakt med och sa att vi kunde hämta möbler, säger Peter.

Många har skänkt kläder

Totalt fick de ihop 70 bänkar, 90 stolar, några bord och griffeltavlor att skriva på. Möbler som annars skulle slängas i sommarstädningen.

– Det känns jättebra i det här slit- och slängsamhället att det kommer till användning. Det är jättefina bänkar, sånna jag hade i skolan, säger Birgitta.

Men då slog det Birgitta att de skulle skeppa ner en himla massa luft i bänkarna och tänkte att det vore bra att fylla dem med något.

Hon la ut en annons i Facebook-gruppen Sollentunatipset om att de sökte kläder, leksaker och läromedel som kunde skänkas till barnen. Gensvaret blev stort.

– Jag har aldrig gjort något sånt här innan. Men det började plinga till direkt. Det var otroligt förvånande, säger Birgitta.

Hon berättar att det var varit god respons och nu har de fyllt på med skolväskor fyllda med både anteckningsblock och leksaker.

– Jag trodde att folk var mätta på insamlingar. Men det har så givande att träffa alla människor som vill hjälpa, säger Birgitta.

Två saker fattas i lasten

Väskorna ska också fyllas med sommarkläder som Second hand-butiken Twice for kids i Infra city har donerat. Även Sollentuna IK har bidragit med fyra gamla fotbollsmål och 60 fotbollar som ska med på lasset. Nästa vecka går båten med containern som väntas vara framme i september. Transporten betalas av Birgitta och Peter.

– Det ska bli jättehärligt när det är klart, vi har hållit på med det här sen i februari. När vi får iväg containern ska vi fira, säger Birgitta.

Men några saker saknas ännu.

– Vi har fått två fina whiteboard tavlor. Men nu vill vi efterlysa pennor och sudd till tavlorna. Sen har vi fått 2000 pennor men behöver fler anteckningsblock och skrivpapper, säger Peter.

Fakta

Butterfly early learning center

Butterfly early learning center är den första skolan i byn Kpan. Skolan har 81 elever och fyra volontärer som undervisar men inte är utbildade lärare.

Bygget påbörjades 2014 och invigdes i oktober 2016 av utbildningsdepartementet i Liberia.

Skolan drivs av organisationen Butterfly Inc. som grundades 2011 i Liberia av Lisa Viau Antoune som bor i Liberia. Samma år bildade hon Association Papillion i Frankrike för att samla in pengar till verksamheten i Liberia. Båda organisationerna är icke-statliga välgörenhetsorganisationer.

Källa: Butterfly inc.