Sollentunas cykelplan får beröm av bloggprofil

Utbyggnaden av cykelvägnätet pågår för fullt i Sollentuna.

Nu har arbetet hyllats i Sveriges största cykel­tidning.

– Det är imponerande, säger trafikplaneraren och cykelbloggaren Krister Isaksson.

Lokaltidningen Mitt i har flera gånger berättat om Sollentuna kommuns satsningar på bättre ­infrastruktur för cyklister.

Senast var det nyheten att Sollentuna satsar näst mest i länet – närmare bestämt 550 kronor per invånare och år.

Och nu börjar satsningarna ge avtryck. Förra veckan skrev Krister Isaksson ett hyllande blogg­inlägg om kommunens arbete med att bygga ut cykelnätet.

Krister Isaksson, som bor i Stockholm, är trafikplanerare och cykel­expert på Sweco och en av länets mest inflytelserika debattörer när det handlar om cyklande och infrastruktur.

”Något har hänt! Och det händer fort och det händer mycket. Inte bara en ny cykelplan som lovar guld och gröna skogar utan spaden är redan i backen och ännu fler saker är på gång”, skriver han i blogginlägget på sajten bicycling.se.

– Det som sticker ut jämfört med andra kommuner är att de går från plan till handling väldigt snabbt i ett kommunalt perspektiv, säger Krister Isaksson.

Han berömmer också helhetsgreppet, där både stora och små åtgärder tas med.

– Bara Sollentunavägen är en investering på 17 miljoner, det är en förhållandevis stor summa när det handlar om cykling. Samtidigt satsar de också på cykelvänliga bilhinder och drift och underhåll, och att satsningarna omfattar hela systemet är nästan unikt.

Just nu pågår arbetet för fullt med utbyggnaden av cykelbanor längs med Sollentunavägen. Mellan Sköldvägen och Silverdal ska banorna breddas, rätas ut och separeras från gående.

Även längs med Danderyds­vägen, Turebergsleden och vid Helenelunds station ska banorna byggas ut.

I december 2014 antogs kommunens nuvarande cykelplan. Ett av målen är att dubbelt så många ska välja cykeln år 2020. En viktig förutsättning för att uppnå detta är att förmå folk att cykla även när det inte är sol och medvind.

– Därför arbetar vi för att få ett sammanhängande cykelnät med god standard året runt, säger Björn Sax Kaijser, trafikplanerare trafik- och fastighetskontoret, i ett pressmeddelande.

Fakta

Stora skillnader mellan kommuner

Källa: Sollentuna kommun