ANNONS

Sollentunas cyklister nöjdast i länet

Arkivbild.
Arkivbild.
Cyklisterna i Sollentuna är nöjdast i Stockholms län enligt en ny undersökning från Cykelfrämjandet. I hela landet hamnar Sollentuna på femte plats.
ANNONS

Cykelfrämjandets Cyklistvelometer är en rikstäckande nöjdhetsundersökning bland personer som cyklar. Av de 53 kommuner som deltagit i enkäten hamnar Sollentuna på en femteplats i nöjdhetsbetyg.

Bland Stockholmskommunerna ligger Sollentuna i topp. 196 personer har svarat på enkäten gällande Sollentuna och 76 procent tycker att det generellt sett är en bra cykelkommun.

45 procent uppger att de väljer cykeln för att det är smidigt och snabbt och 23 procent för att det är hälsosamt. Resten fördelar sig jämnt mellan alternativen att det är miljövänligt, billigt eller ett fritidsintresse.

Risker och irritationsmoment

Mer än hälften svarar att de tycker att delade gång- och cykelbanor är en otrygghet och något som skapar irritation. På frågan om någon i trafiken visar särskild dåligt omdöme mot cyklister svarar lika många (34 procent) bilister respektive fotgängare.

ANNONS
Fakta

Så gjordes undersökningen

  • Svaren har inhämtats ifrån en självrekryterad och anonym webbenkät som har spridits av Cykelfrämjandet och av de kommuner som varit intresserade.
  • Rekryteringen till undersökningen skedde mellan 23 maj och 14 oktober 2018.
  • Totalt svarade 12 624 cyklister på Cyklistvelometern. Av dessa svarade 10 258 cyklister på alla frågor.
  • Cyklisterna fick inte ange vilken kommun som är deras hemkommun, utan vilken kommun de cyklar mest i.
  • Antal svar som krävs är i förhållande till kommunens storlek: från minst 50 svar för små kommuner till minst 200 svar för de största.
  • Eftersom svaren inte är slumpmässigt insamlade kan det finnas skevheter i materialet. En åtgärd som har vidtagits för att minska eventuella felaktigheter i datan är att det har gjorts kontroller för att säkerställa att ingen individ svarat mer än en gång.
Källa: Cykelfrämjandet
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.