Sollentunas miljöinspektör: ”Det finns giftalger i sjön”

Rösjöbadet; Rösjön
Det råder algblomning i Rösjöbadet.
Sollentuna kommun misstänker att det är giftalger i Rösjöbadet som orsakar hudutslag och magsjukdomar. Flera familjer som badat i Rösjön har insjuknat och hört av sig till kommunen, som avråder från bad.
– Algerna vill ha näring. Rösjön ligger på en låg nivå men det har varit värmen i helgen som gjorde att det blev blomning, säger Marianne Fex.

Efter rapporter om att flera familjer drabbats av hudutslag och magsjukdomar gick Sollentuna kommun under onsdagen ut med en avrådan från bad.

Vattnet ska vara klart och inte grynigt och grumligt. Man ska klart och tydligt se att det ser bra ut.

Marianne Fex, miljö- och hälsoinspektör på Sollentuna kommun.

Man misstänker att personerna badat bland giftproducerande alger som blommat i och med det varma vädret.

– Vi bedömer att det funnits giftbildande alger i sjön. Vattenprovtagningarna under sommaren visar dock att badkvaliteten är bra i sjön och proverna vi tog under förra veckan visade att badkvaliteten var bra, säger Marianne Fex, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Sollentuna kommun, och fortsätter.

– Men vi har ingen rutin att ta prover på alger. Vi går istället ut med avrådan från bad för både människor och djur.

Sju familjer drabbade

Enligt kommunen är det personer som badat i Rösjön mellan 25 och 28 juli som drabbats av hudutslag och magsjukdomar. Alla alger avger inte gifter enligt Marianne Fex. Gifterna hos vissa arter kan dock ge negativa hälsoeffekter såsom nu i Rösjön. Hon säger att det främst är barn som insjuknat.

– Det är sju familjer som ringt och sagt att de blivit sjuka. Generellt drabbas barn oftare eftersom de lätt får kallsupar, och hundar dricker gärna vatten med alger.

Rösjöbadets avrådan kan lyftas

Kontroller under veckan visar att algblomningen minskar. Men kontroller under fredagen visar enligt Marianne Fex att lite giftalger finns kvar i vattnet och avrådan från bad lyfts inte under fredagseftermiddagen som tidigare planerat.

Spy på toalett; Kräkas; Kräk; Lägga en pizza; Kexa

Utslag och magsjuka är möjliga bieffekter av att bada i vatten med toxiner från giftalger. Foto: Mostphotos

 

– Skyltarna med avrådan från bad får sitta kvar. Vi har kunnat se små, små gryn av alger i vattnet, säger hon och fortsätter.

– En avrådan bör sitta uppe cirka tre dagar efter algblomningen upphört. Vattnet ska vara klart och inte grynigt och grumligt. Man ska klart och tydligt se att det ser bra ut.

De offentliga toaletterna på plats kommer att grovstädas inför helgen.

Folkhälsomyndigheten söker efter insjuknade

Det före detta Smittskyddsinstitutet, numera en del av Folkhälsomyndigheten, arbetar med att komma i kontakt med personer som insjuknat efter att ha vistats vid Rösjöbadet.

Sollentuna kommun råder folk som fått tydliga sjukdomssymtom som hudutslag eller diarré, kräkningar och feber att kontakta sjukvårdsrådgivningen på 1177.

Texten har uppdaterats