ANNONS

Nu blir Sollentunas naturområden mer tillgängliga

Sollentunas naturreservat tillgänglighetsanpassas genom bland annat nya vägar och bänkar.
Sollentunas naturreservat tillgänglighetsanpassas genom bland annat nya vägar och bänkar.
Nu blir Sollentunas naturreservat mer tillgängliga. Lägre grillplatser, nya stigar och rullstolsanpassade utedass är några av de cirka hundra åtgärder som utförs för att tillgänglighetsanpassa områdena.
– Bara för att man har en funktionsvariation ska man inte hindras från att ta del av en tredjedel av Sollentunas yta, säger Moa Rasmusson (L).
ANNONS

Sollentuna kommun satsar på att göra naturen mer tillgänglig – för alla.

Syftet med satsningen är att tillgänglighetsanpassa naturområdena för personer med funktionsvariationer och sammanlagt rör det sig om cirka hundra nya åtgärder i Sollentunas fyra naturreservat.

– Efterfrågan har varit stor, men framförallt är det en vilja från kommunens sida. Bara för att man har en funktionsvariation ska man inte hindras från att ta del av en tredjedel av Sollentunas yta, säger Moa Rasmusson (L), ordförande i trafik- och fastighetsnämnden i Sollentuna.

Rullstolsanpassade utedass

Åtgärderna innebär bland annat ett bygge av jämnare och mer fasta stigar för att underlätta för personer med permobil, rullstol eller rullatorer. Även grillplatser och informationstavlor görs om i en höjd som är anpassad för rullstolsburna.

Andra åtgärder som utförs är bland annat att sittstockar och bänkar förses med armstöd vilket ska göra det lättare att resa sig och på vissa platser byggs även rullstolsanpassade utedass.

Fyra naturreservat anpassas

Först ut är Järvafältet och området kring Bögs gård och Väsby gård och i slutet av oktober ska även Törnskogen, från Porsvägen upp till Vaxmora torp, tillgänglighetsanpassas.

Senare i höst fortsätter arbetet i Tegelhagsskogens naturreservat och under 2019 sker samma sak i Rösjöskogens.

Höll i guidad visning

Åtgärderna sker med bidrag från Naturvårdsverket och har utformats tillsammans med Anders Andrae. Han sitter själv i rullstol och har sedan tidigare stor erfarenhet av tillgänglighetsarbeten i naturområden.

Under förra veckan höll han en guidad visning på Järvafältet där han berättade om områdets historia och presenterade de nya tillgängliga platserna, något som planeras bli ett återkommande inslag.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.