Sollentunas poliser ska ut och cykla

Satsningen på cyklande poliser började på Södermalm, och snart får Sollentuna sina första.
Satsningen på cyklande poliser började på Södermalm, och snart får Sollentuna sina första.
Snart får Sollentuna sina första cyklande poliser.

– Folk blir förvånade när vi prejar moppar av vägen med cykel, säger Thomas Björn som håller i utbildningen

De kan ta sig fram i tuff terräng i stadsmiljö, cykla ner för trappor och upp för höga trottoarkanter. För två år sedan var Södermalmspolisen i Nederländerna för att lära sig hur man blir en cyklande polis. Just nu internutbildar de kollegor runt om i Stockholm, och även Sollentuna ska få del av satsningen.

– Fördelen med cykel är synligheten och framtoningen. Det är svårare att stanna och prata med någon som har en motorcykelhjälm med visir. När vi kommer på cykel får vi stanna hela tiden och prata med allmänheten, berättar Thomas Björn på polisen.

Men cykeln är inte bara ett sätt att visa upp sig. Det finns flera praktiska fördelar, berättar Tomas Björn. Man kommer fram där bilar inte kan, man kan göra snabba utryckningar, ta sig fram i rusningstrafik och närmast ljudlöst utföra spaningsuppdrag.

– Vi kan närma oss utan att bli upptäckta. Folk blir förvånade när vi prejar moppar av vägen med cykel, berättar Thomas Björn.

Det går också bra att i hög fart hoppa av cykeln, kasta den backen och gripa en tjuv på flykt. Skulle det bli aggressiv stämning kan man också använda cykeln.

– Vi kommer att ha en gedigen utbildning i hur man griper misstänkta med cykeln, säger Thomas Björn.